VENEÇUELA

El programa de TV que presenta Guaidó com un “mamarratxo”

El president del Parlament chavista presenta un espai setmanal de propaganda del govern de Maduro

Cada dimecres Diosdado Cabello fa un programa a la cadena pública Venezolana de Televisión que es diu Con el mazo dando perquè bàsicament es dedica a això: a donar cops de maça contra els polítics veneçolans de l’oposició. Se’n riu, els ridiculitza o fins i tot els insulta sense miraments. Com s’esperava, Juan Guaidó s’ha convertit ara en el seu ninot de drap preferit. “ Juanito Alimaña te roba y te engaña ”, repeteix amb sorna Cabello en el programa, referint-se a qui al gener va ser reconegut com a president interí de Veneçuela per més de cinquanta països, entre ells Espanya.

Diosdado Cabello és oficialment el president de l’Assemblea Nacional Constituent -la cambra legislativa que Nicolás Maduro es va treure gairebé de la màniga amb l’objectiu de reformar la carta magna-, però tothom dona per fet que ell és qui realment mou els fils del govern a Veneçuela. Una prova d’això és que, després de la mort d’Hugo Chávez el 2013, Nicolás Maduro també va començar a fer un programa setmanal de televisió - En contacto con Maduro, es deia-, però aviat Cabello li va agafar el relleu.

L’espai de Cabello és gairebé un calc del mític Aló, presidente, en què Chávez parlava davant la càmera durant hores. Con el mazo dando també dura una eternitat -cinc hores-, s’emet en directe des d’una localitat diferent de Veneçuela cada setmana, compta amb un públic entregat al plató i és una autèntica màquina de propaganda del govern.

Altar laic

El 19 de juny passat el programa es fa a La Guaira, una població costanera a uns 30 quilòmetres de Caracas. L’emissió comença a les set de la tarda, però a les cinc ja hi ha centenars de persones fent cua per acreditar-se i accedir a una esplanada prop del port de la localitat, on s’han col·locat desenes de cadires i una carpa descomunal i s’ha habilitat un plató per a l’emissió del programa, decorat amb una fotografia enorme de Maduro, una altra de Simón Bolívar -considerat l’alliberador de l’Amèrica Llatina- i una tercera de Chávez amb un crucifix a la mà. Al centre, una taula amb una maça de plàstic i un lema: “ Aquí no se habla mal de Chávez ”.

Hoy hay 1.500 personas de público, pero hemos llegado a tener hasta 6.000”, explica una de les productores de Con el mazo dando, Carolys Pérez, mentre la gent s’acomoda a les cadires. Molts dels assistents reconeixen sense embuts que són treballadors de l’administració pública, però asseguren que venen al programa perquè els encanta. “ No me lo pierdo ninguna semana, porque desmiente las noticias falsas sobre Venezuela que publica la prensa internacional ”, explica una miliciana, Milagros Mayora, vestida amb uniforme, i es mostra orgullosa de ser-hi.

La música sona a tot volum. Una orquestra toca en directe per amenitzar l’espera dels assistents, fins que apareix Cabello al plató i es desencadena l’eufòria. La gent comença a ballar i a fer onejar banderes de Veneçuela, els càmeres també es mouen al ritme de la música, i fins i tot el productor encarregat de donar indicacions a Cabello amb una pissarra sobre la pauta del programa pica de mans amb entusiasme com si fos en un concert.

Cinc anys en antena

Bienvenidos al programa 257! ”, diu Cabello quan l’orquestra per fi deixa de tocar. 257 programes vol dir que Con el mazo dando està en antena des de fa més de cinc anys. “ Chávez para siempre, Maduro presidente ” i “ Con Chávez y Maduro el pueblo está seguro ”, comença a corejar la gent de manera espontània, sense que ningú aparentment els doni cap instrucció. Per la seva banda, Cabello crida: “ Numeral, Juanito Alimaña? ” I el públic contesta a l’uníson: “ ¡Te roba y te enganya! ” “ Numeral, Juanito Alimaña? ”, torna a repetir Diosdado. I el públic torna a respondre entregat: “ ¡Te roba y te enganya! ” Així, entre música, balls i lemes, passa més de mitja hora d’emissió del programa i Cabello gairebé no ha badat boca, fins que posa en marxa la piconadora i ja no para. A Juan Guaidó l’anomena Juanito Alimaña, i a la diputada María Corina Machado -també de l’oposició-, María la Loca. “ A esa mujer la tienen que atar ”, diu.

Esta semana no quería hacer el programa pero la oposición no me ha dado tregua. Por favor, ¡déjennos descansar! ”, diu amb sarcasme Diosdado Cabello, entre les rialles del públic.

El señor Guaidó es un auténtico mamarracho y su gente una banda de delincuentes. Alí Babá i los 40 ladrones ”, declara Cabello. “ Juanito Alimaña dice que va a dar 213 millones en ayuda humanitaria a Venezuela. ¿Alguno de ustedes recibió alguna cosa de estos 213 millones? ” “ No! ”, crida el públic a l’uníson. “¿ Entonces dónde està el dinero?”, insisteix Cabello, mentre dona pas a l’emissió d’un munt de vídeos en què apareixen els polítics de l’oposició contradient-se entre ells mateixos o fent promeses que mai van complir.

Aquí, en Venezuela, la derecha no volverá a governar nunca más ”, afirma Cabello. Algú del públic crida: “ ¡No volverán! ” I el mandatari contesta: “ No volverán nunca más, compañero, nunca más”.

EDICIÓ PAPER 21/11/2020

Consultar aquesta edició en PDF