19/12/2012

Un producte impopular o fer diners tacats de sang

2 min
Un estudiant davant les ofrenes que s'han fet a Newtown per les víctimes de la massacre de divendres.

PERIODISTA I CORRESPONSAL DE TV3 ALS ESTATS UNITS"La tragèdia de Newtown ho ha canviat tot. Fins i tot jo, sempre contrari a la més mínima intromissió de l'estat en les nostres vides, entenc que cal regular la venda d'armes d'assalt, igual que després de les Torres Bessones vam haver d'acceptar que ens escorcollarien als aeroports. El que he cregut sobre les armes durant tota la vida ja no val. Newtown ha estat un 11-S domèstic". Així parlava ahir a càmera Joe Scarborough, presentador de Morning Joe , l'informatiu matinal de l'MSNBC i excongressista republicà. La cadena es va omplir de missatges del tipus: "Vostè ha dit exactament el que pensava". I com Scarborough, més de la meitat del país.

Segons una enquesta de la CBS feta el cap de setmana, el nombre d'americans que demanen l'enduriment del control de les armes de foc és el més gran dels darrers deu anys: un 57%. No sembla gaire, però en un país amb tres-cents milions d'armes en mans de civils, la xifra és notable.

Un abans i un després

Tan important perquè el fons d'inversió Cerberus Capital Management hagi decidit vendre's la propietat de la fàbrica d'armes Freedom Group, d'on va sortir el fusell d'assalt utilitzat a Newtown. I ha declarat obertament que se la ven perquè "és evident que la tragèdia de Sandy Hook ha estat un esdeveniment fronterer, que ha portat el debat sobre el control de les armes fins a un nivell sense precedents". I això que no cal ser un analista de borsa per entendre que ara no és el millor moment per vendre's una empresa que fabrica un producte impopular. Però més impopular és encara fer diners tacats amb sang. ¿Volen una ironia? Un dels grups que participen en aquest fons d'inversió són els mestres jubilats de Califòrnia.

La que no trigarà gaire a arribar és l'ofensiva de l'Associació Nacional del Rifle (NRA), que ahir a la nit va trencar el seu silenci, no com els congressistes pro pistoles -la immensa majoria republicans- que aquests dies s'han negat a anar als debats de televisió. La NRA no es quedarà de braços plegats i diu que vol entrar de ple en el debat. Gasta en lobi 66 vegades més que l'organització contra les armes de foc més poderosa, la Brady Campaign, i és molt popular a tot el país.

Una vegada més, Obama i el Congrés necessitaran buscar els republicans per tornar a la prohibició de la venda de fusells d'assalt que va estar vigent del 1994 al 2004, perquè, si no, la nova restricció pot quedar coixa o, fins i tot, pot no aprovar-se. Mentrestant, a Newtown, van desfilant les comitives funeràries, i el poble s'omple de regals que arriben de tot el país, per als nens, els mestres, els bombers i els policies.

Ahir, els nens del poble van tornar a classe. Una alumna d'11 anys va rebre el dia abans un correu dels seus mestres, que deia: "Demà us voldrem saludar a la porta de la classe amb els braços oberts i abraçades de coratge, si les accepteu. Sapigueu que estar amb vosaltres és una de les nostres ocupacions favorites. Us estimem".

stats