Publicitat
Publicitat

INVESTIGACIÓ

La producció d’haixix més gran del món amb finalitats mèdiques

Una empresa farmacèutica d’Israel té previst produir vuitanta tones de cànnabis a l’any

El professor Itamar Raz, del Consell Nacional de la Diabetis d’Israel, està experimentant amb el cànnabis en diversos hospitals i participa en projectes d’investigació als Estats Units. “La diabetis és bàsicament una malaltia inflamatòria i hem constatat que el cànnabis té una gran capacitat antiinflamatòria”, revela. El professor Raz treballa per a Breath of Life (BOL) Pharma, una empresa situada a mig camí entre Jerusalem i Tel Aviv i que està a punt d’inaugurar la producció de cànnabis més gran del món amb finalitats mèdiques. L’empresa és pionera en aquest camp des del 2008.

“Nosaltres preferim anomenar-lo cànnabis, perquè el terme marihuana té sovint connotacions pejoratives. L’Administració per al Control de Drogues dels Estats Units va inventar aquest terme fa seixanta anys per referir-se a la droga que arribava de manera il·legal al país a través de la frontera de Mèxic”, explica.

Exportacions

El director executiu de BOL Pharma i copropietari de l’empresa és Tamir Gedo. Recorre les naus de la companyia, la majoria de les quals encara estan buides, però aviat tindran enormes màquines italianes i xineses que permetran tractar 80 tones de cànnabis a l’any. Gedo preveu que només el 10% -és a dir, unes vuit tones- es comercialitzaran a Israel. La resta de la producció s’exportarà. Hi ha parts de l’empresa que Gedo es nega a ensenyar als periodistes perquè, argumenta, són “secrets empresarials”.

Un altre expert, el doctor Adi Aran, explica que està investigant sobre l’aplicació de l’haixix per a persones autistes. L’autisme és una patologia que afecta cent milions de persones arreu del món, i una de cada 68 als Estats Units, detalla. “Hi ha malalts que milloren amb el cànnabis, però encara és un terreny desconegut i sabem que també hi ha molts riscos, especialment entre els nens. Hi ha moltes classes de cànnabis i els seus efectes poden ser molt diversos”, aclareix el doctor. De fet, el primer estudi sobre la prescripció d’haixix en infants autistes es va fer a Israel. “Encara és aviat per tenir conclusions definitives, però un nen autista que va prendre cànnabis va anomenar la seva mare pel seu nom per primera vegada a la seva vida. I aquesta dada és molt estimulant”, admet l’expert israelià.

Diversos usos

Gedo estableix una gran diferència entre els diversos usos de la marihuana. “L’ús habitual de la marihuana no és el mèdic, sinó el recreatiu. Els estudis que fem a BOL Pharma es fan amb productes molt específics i no es poden extrapolar al consum per plaer que es fa d’aquesta droga”, aclareix.

Yuval Landschaft treballa al ministeri de Salut com a supervisor de l’ús del cànnabis a Israel. “El juny del 2016 es va aprovar la regulació 1587, que determina el caràcter mèdic del cànnabis. Va ser una fita històrica”, diu. De fet, el ministeri de Salut va autoritzar la setmana passada a 81 doctors poder prescriure haixix com a fàrmac. I està previst que al novembre les farmàcies israelianes comercialitzin aquesta droga, tot i que els pacients només podran adquirir-la amb recepta mèdica. “A Israel hi ha vuit empreses que tenen llicència per cultivar cànnabis, però el nombre creixerà un cop el mercat sigui lliure”, vaticina el representant del ministeri. Però afegeix: “Ha de quedar clar que aquesta norma no legalitza l’ús de la marihuana, sinó que en regula l’ús mèdic”.

Traves a l’Uruguai per a la venda a les farmàcies

El govern de l’Uruguai busca regular un nou tipus comerç per a la venda de la marihuana legal que es produeix sota el seu control, després que algunes farmàcies deixessin d’oferir el cànnabis per les pressions de bancs nord-americans, que havien amenaçat de tallar el crèdit als establiments que se sumessin a la iniciativa. L’executiu pretén tallar el tràfic de drogues i donar garanties sanitàries i higièniques als usuaris. Des del juliol 13.500 uruguaians s’han inscrit en el registre de consumidors de marihuana per a ús recreatiu.

Etiquetes

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT

EDICIÓ PAPER 18/03/2018

Consultar aquesta edició en PDF