Internacional 04/08/2021

La pressió judicial de Lukaixenko contra l'oposició bielorussa s'intensifica

Dos activistes pro democràcia, jutjats a Minsk, a porta tancada, per posar en risc la seguretat nacional

ARA
2 min
En primer terme, Maria Kolesnikova i, al darrere, Maxim Znak, els dos opositors bielorussos jutjats aquest dimecres a Minks, a porta tancada

El règim d'Aleksandr Lukaixenko està mostrant la seva pitjor cara, pràcticament coincidint amb l'aniversari del denunciat frau electoral als comicis de l'agost de l'any passat. Només dos dies després que l'atleta Kristsina Tsimanóvskaia acceptés l'oferta d'asil de Polònia per por a represàlies després de les seves crítiques durant els Jocs Olímpics, aquest mateix dimecres s'ha encetat el judici a porta tancada contra els líders de l'oposició favorable a la democràcia Maria Kolesnikova i Maksim Znak.

Tots dos estan empresonats des de l'any passat, acusats de crear "una organització extremista" amb la intenció d'arribar al poder, càrrecs pels quals els podrien caure 12 anys de presó. Kolesnikova va rebre l'any passat el premi Sàkharov a la llibertat de consciència, atorgat pel Parlament Europeu. Ella, música de professió, va formar amb dues dones més el front més fort en el repte de denunciar frau en les eleccions de l'agost del 2020. Kolesnikova, que el 2019 va tornar al país després de 12 anys a Alemanya, ha pagat el preu més alt, ja que les seves dues companyes es van exiliar.

Els opositors van crear un consell coordinador pel traspàs pacífic de poder després de les protestes contra el frau a les eleccions del 9 d'agost del 2020, en les quals Lukaixenko va ser reelegit amb el 80% dels vots. Tots els membres d'aquest consell o bé han sigut empresonats o bé s'han exiliat. El règim acumula uns 400 presos polítics. "No penso demanar l'indult, perquè soc innocent", ha dit Kolesnikova al canal rus Dozhd, informa Efe.

Lituània reforça la frontera amb Bielorússia

Mentre arrenca el judici i l'atleta Tsimanóvskaia vola cap a Polònia (al migdia va fer escala a Viena), el president d'Ucraïna, Volodímir Zelenski, ha ordenat aquest dimecres als serveis de seguretat la protecció dels ciutadans bielorussos, després que dimarts trobessin mort i penjat d'un arbre l'activista Vitali Xixov. "La decisió es pren perquè les forces de seguretat han rebut informació de possibles amenaces a una sèrie d'activistes bielorussos, així com per la tràgica mort de Vitali Xixov", deia la presidència ucraïnesa en un comunicat.

El govern de Lituània, mentrestant, ha decidit reforçar la seva frontera oriental davant la possible allau de migrants bielorussos. La primera ministra lituana, Ingrida Simonyte, ha afirmat que tem que la immigració il·legal s'utilitzi com a "arma política" i ha assegurat que als demandants d'asil "se'ls desviarà al lloc corresponent del pas fronterer". Mitjans locals estimen que, des de dimarts, el ritme d'arribada de migrants bielorussos a Lituània ha disminuït als 200 per dia, menys de la meitat que la setmana passada.

stats