França
Internacional 27/06/2021

La dona francesa que va matar el seu marit violador i proxeneta no haurà de tornar a la presó

El cas Bacot posa en dubte les polítiques contra la violència masclista

3 min
Valerie Bacot atenent els mitjans després de saber-se la sentència.

Una jutge d'instrucció ha condemnat a quatre anys de presó Valérie Bacot, la dona que va matar el que va ser el seu marit, violador i proxeneta. Però no haurà de tornar a la presó, tal com demanava la Fiscalia. La sentència estableix un any de presó ferma, que ja va complir el 2017 després de ser detinguda, i tres més en llibertat condicional. El judici s'ha celebrat al llarg d'aquesta setmana entre mobilitzacions —més de 700.000 persones han firmat a favor de la llibertat de la dona— i poc després que la víctima publiqués el llibre autobiogràfic Tothom ho sabia, en què explica tot el calvari que va viure fins que va disparar un tret a la nuca del seu marit.

El martiri va començar quan Bacot només tenia 5 anys: el seu germà gran la va violar. La seva mare, alcohòlica i agressiva, no li va donar importància. "Coses de nens, tampoc cal fer-ne una pel·lícula", va respondre la seva mare. El seu autèntic malson, però, va començar quan els seus pares es van divorciar per segona vegada i la seva mare se'n va anar a viure amb Daniel Polette. Els primers anys va trobar en el seu padrastre la figura paternal que li havia faltat, ja que el seu pare, un conductor d'autocars turístics discret, sempre havia estat absent. "Tinc pocs records amb el meu pare", rememora Bacot. Tot es va tornar a torçar quan amb 12 anys el seu padrastre en va abusar sexualment. Bacot suportava les contínues violacions amb silenci per por a les reaccions violentes de l'agressor i amb l'esperança que algun dia la deixés en pau.

Dues de les seves germanes ho van denunciar a la policia el 1995 i Polette, que tenia quinze anys més que la víctima, va ser condemnat a quatre anys de presó. Però lluny de suposar el final dels maltractaments, la seva mare la va obligar a anar a visitar el seu abusador a la presó i a enviar-li cartes, i, quan va quedar en llibertat, Polette va tornar amb la família. "La llei no serveix de res, després de tot això és castigat i torna a casa", va criticar en el judici la psiquiatra Laurence François, un dels testimonis al judici.

Poc després, amb 17 anys, va quedar embarassada del seu padrastre — ha arribat a tenir quatre fills— i la seva mare la va fer fora de casa. Polette se'n va anar a viure amb ella i es va convertir en el seu marit. "Volia tenir el fill i no tenia ningú. On podia anar?", va dir Bacot al judici. "Sempre he volgut que els meus fills tinguessin un pare", va afegir. Les pallisses es van multiplicar fins a convertir-se en rutinàries. També les humiliacions: l'home penjava fotos de la seva dona despullada a webs de cites de lesbianes i l'obligava a mantenir-hi relacions sexuals mentre li deia què havia de fer a través d'uns auriculars. A més, la prostituïa al cotxe familiar, en una àrea de descans de l'autopista, prop de Paray-le-Monial (Borgonya - Franc Comtat).

La policia no se la pren seriosament

El 2012, amb l'ajuda dels seus fills, va anar a explicar-ho tot dues vegades a la policia, però no se la van prendre seriosament. "Vam decidir no fer res més, vam abandonar la lluita", explica Bacot a la seva autobiografia. No va posar-hi punt final fins que no va sentir que el seu marit feia preguntes sobre sexualitat a la seva filla. L'endemà va intentar que el violador ingerís diverses pastilles de dormir, però no va poder. Al final va agafar l'escopeta del seu marit i li va disparar. Amb els seus dos fills grans i la parella de la seva filla van amagar el cos de Polette al bosc, però el cadàver va aparèixer i ella va ser detinguda per homicidi. "Volia salvar la meva filla", va al·legar. "No hi havia cap més solució?", li va preguntar la jutge d'instrucció. "No ho sé, jo encara la busco", va respondre la dona.

Aquest cas arriba en un context de protestes a França que posen en dubte l'eficàcia de les polítiques contra la violència masclista i els abusos sexuals després d'una onada de feminicidis mediàtics. De fet, el cas de Bacot ha sigut comparat amb el de Jacqueline Sauvage, la dona condemnada a deu anys de presó per haver matat el seu marit després de gairebé 50 anys de violència matrimonial. Al cap de poc, el 2016, el president francès d'aleshores, François Hollande, la va indultar. Aquest mateix any també ha sortit a la llum el cas mediàtic del conegut politòleg Olivier Duhamel, que va abusar del seu fillastre menor d'edat. A més, aquest maig també va tenir lloc el feminicidi de Mérignac, on un maltractador que havia estat condemnat diverses vegades va disparar a la seva exdona a les cames perquè no pogués fugir i la va cremar amb gasolina al carrer.

stats