Europa

El president de Polònia veta la reforma ultra de la llei de mitjans

La mesura busca silenciar una cadena crítica de propietat estatunidenca

ARA
1 min
Una protesta contra al reforma de la llei impulsada per al cadena TVN l'agost.

Barcelona“Em nego a signar la reforma i la retorno a la cambra baixa perquè sigui reconsiderada. La veto”, ha anunciat aquest dilluns el president de Polònia, Andrzej Duda. El veto presidencial es refereix a la reforma de la llei de mitjans impulsada pel govern ultraconservador del Partit Llei i Justícia (PiS), que pretén prohibir al país els mitjans que no pertanyin a l’Espai Econòmic Europeu. Una llei feta a mida per excloure el canal de televisió TVN, de propietat nord-americana, una de les poques veus crítiques amb l’executiu.

La reforma havia estat aprovada pel Sejm, la cambra baixa, però rebutjada al Senat, on el PiS no té majoria, per la qual cosa depenia del president que finalment entrés en vigor o no. Al desembre, TVN va recollir 2,3 milions de firmes per demanar a Duda que vetés la llei i milers de persones es van manifestar a Varsòvia davant del palau presidencial.

Duda ha justificat la seva decisió amb l’argument, d’una banda, de la preservació de les relacions i tractats comercials entre Polònia i els Estats Units. També ha recordat que TVN ja compta amb una llicència d’emissió, i ha dit que retirar-l'hi seria “injust” i perjudicaria la imatge de Polònia. El president, però, no s'oposa que s'apliqui el mateix criteri, que el govern justifica per evitar la intoxicació mediàtica per part de Rússia o la Xina, per a les noves llicències.

“Senzillament, som feliços”, ha celebrat Mikolaj Sowinski, advocat de TVN, en declaracions a la cadena, que ha estat multada per emetre imatges de manifestacions.

stats