Internacional 17/09/2019

La presidència de Tunísia, entre un tertulià i un magnat populista

Els dos candidats 'outsiders' passen a la segona volta i suposen un cop a l'elit post-Primavera

Ricard G. Samaranch
2 min
Kaïs Saïd intervenint en la roda de premsa després de conèixer els resultats de la primera volta de les eleccions tunisianes

TunisLes urnes han ofert una sorpresa majúscula a Tunísia. Kaïs Saïd, l'impertorbable tertulià i professor de dret constitucional, és el gran favorit per convertir-se en el pròxim president de Tunísia després d'imposar-se amb claredat a la primera volta de les eleccions presidencials celebrades diumenge passat. El seu rival serà el magnat populista Nabil Karoui, que està en presó preventiva acusat de frau fiscal des de pocs dies abans de l'inici de la campanya electoral. Tots dos són 'outsiders' de la política tunisiana i no han ocupat mai cap càrrec públic. La seva victòria representa tota una bufetada a l'elit política que ha gestionat el país des de la revolució del 2011.

La junta electoral ha anunciat aquest dimarts els resultats oficials enmig d'una gran expectació, ja que s'havia rumorejat que podria invalidar la candidatura de Karoui per haver comès greus infraccions electorals. Si bé ha informat de més de 600 irregularitats de tots els candidats, cap no ha sigut de prou gravetat per modificar sensiblement els resultats. De fet, el tercer candidat més votat, l'islamista Abdelfattah Mourou, que ha rebut un 13% dels vots, ha acceptat ràpidament la seva derrota i ha felicitat els dos finalistes. Darrere seu han quedat els dos candidats de l'establishment laic: el ministre de Defensa, Abdelkrim Zbidi (11%), i Youssef Chahed (7%).

Tot i que els sondejos situaven Saïd entre els favorits, el seu triomf va deixar estupefactes els analistes polítics. En una època marcada per l'ascens de polítics poc convencionals, com Donald Trump o Jair Bolsonaro, Saïd pot ser el més heterodox dels líders escollits a les urnes: no té pàgina de Facebook en un país on aquesta xarxa és la principal eina de comunicació, parla en un àrab clàssic florit, en lloc de l'àrab dialectal que utilitza la població, i amb prou feines tenia un equip de campanya. De fet, no ha fet cap míting clàssic.

Pel que fa a la seva ideologia, és una estranya barreja de conservadorisme en qüestions socials –defensa la pena de mort i la criminalització de l'homosexualitat– i de radicalisme polític, ja que proposa instaurar la democràcia directa. Tanmateix, la seva popularitat, basada en la seva presència als platós televisius com a analista polític, prové més aviat de la seva imatge d'home íntegre en un país gangrenat per la corrupció. "L'he votat perquè vull un veritable canvi. Estic fart de tota la classe política", explicava un jove en un col·legi electoral del centre de Tunis.

Si bé la diferència entre Saïd i Karoui no és enorme –un 18,4% dels vots enfront del 15,5%–, el tertulià ho té tot a favor per guanyar a la segona volta. De moment, ja hi ha diversos candidats perdedors que li han atorgat el seu suport, preocupats per una hipotètica victòria d'un home de negocis acusat d'afers de corrupció. En canvi, Karoui, que disposa d'un partit de nova creació, Qalb Tunis, podria imposar-se a les legislatives que se celebraran el 6 d'octubre, i en les quals Saïd no participarà perquè és un polític independent.

stats