Rússia

Preocupació per la salut de Navalni, en aïllament indefinit en una presó russa

El principal assessor de l'opositor rus creu que la seva supervivència depèn del valor que li doni Putin com a moneda de canvi

ARA
3 min
Aleksei Navalni, aquest dimarts, durant el judici

BarcelonaEl principal opositor rus, Aleksei Navalni, fa una setmana que va ser traslladat a una cel·la en règim d'aïllament de manera indefinida, una situació que el seu equip alerta que pot suposar un risc per a la seva salut. Segons el seu principal assessor, Leonid Vólkov, Navalni és en una cel·la d'uns 8 metres quadrats i no pot rebre visites. "La situació, he de reconèixer, és molt dolenta, perquè té la comunicació amb l'exterior molt limitada; la seva salut està en perill i el seu estat físic podria empitjorar", ha afirmat Volkov al diari britànic The Guardian.

Navalni, que compleix condemna en una presó de màxima seguretat, va ser condemnat al març a nou anys de presó, que se sumaven a la condemna que ja complia per haver violat la llibertat condicional quan el van portar d'urgència a Alemanya per tractar-lo de l'intent d'enverinament que va patir l'agost del 2020 quan preparava la campanya electoral a Sibèria.

El mateix Navalni va explicar a través de Twitter que l'havien traslladat a una cel·la en règim d'aïllament, "un nivell més en la jerarquia dels criminals empresonats", va ironitzar. I va lamentar que "la veritable bestialitat indescriptible" és la restricció de les visites. Segons va narrar, quan va entrar a la colònia penal li van prometre una visita dels seus familiars quatre mesos després, però tres dies abans el van traslladar a un règim més estricte, on només permeten visites un cop cada mig any. Però quatre dies abans que arribés el moment va ser quan el van traslladar a l'actual cel·la d'aïllament. "No tindré més visites", va lamentar.

Segons el seu assessor, només el podien visitar els seus advocats i, tot i això, "no tenien permès veure'l, només podien parlar amb ell a través d'un vidre opac", amb la qual cosa no podien determinar el seu estat físic.

Navalni es va queixar la setmana passada del tracte que rep a la presó i va anunciar que demandaria l'administració de la colònia penal perquè no li ha volgut donar botes d'hivern. "Ja fa setmanes que tota la colònia va canviar a la roba d'hivern, i els meus malvats guàrdies de la presó, sense cap vergonya, no em donen les meves botes d'hivern", va dir a Twitter, on va explicar que durant l'única hora i mitja d'aire fresc que té al dia ha de passejar per un petit pati "cobert de gel". Segons l'opositor, es tracta d'una mesura de pressió sobre el pres perquè, si es posa malalt, haurà de col·laborar.

La Unió Europea va denunciar dilluns passat la "tortura psicològica" de les autoritats russes contra el líder opositor, i va demanar a Moscou que revertís aquestes mesures "injustificades". "La UE està profundament pertorbada per les informacions segons les quals Navalni ha estat traslladat permanentment a règim d'aïllament, privat de les visites dels seus familiars", va dir a Twitter Peter Stano, portaveu del cap de la diplomàcia comunitària, Josep Borrell. Stano va assegurar que "l'assetjament" a Navalni per part de les autoritats russes "es converteix en tortura psicològica".

Moneda de canvi

Vólkov, que és el director executiu de la Fundació Anticorrupció, l'organització fundada per Navalni, ha afirmat a The Guardian que la supervivència de l'opositor rus depèn del valor que el president rus, Vladímir Putin, li doni com a "moneda de canvi" en una eventual negociació per acabar la guerra a Ucraïna. "Sembla que Putin no està gaire en contacte amb la realitat, però fins i tot ell pensa en possibles escenaris futurs. En aquestes circumstàncies, Navalni és una potencial moneda de canvi. Això també podria ser important", ha afirmat.

stats