El precedent d'espionatge a Macron apunta al Marroc

Les autoritats espanyoles poden saber si l'empremta del client d'NSO és la mateixa que la de Cembrero i Lmrabet, dos periodistes espiats

3 min
El president francès Emmanuel Macron saluda el rei del Marroc Mohammed VI durant una visita a París a finals del 2018

BarcelonaEl govern espanyol no és el primer executiu europeu que hauria estat espiat amb el programa Pegasus, de fabricació israeliana, que permet escoltar les trucades, llegir els missatges de WhatsApp, conèixer les ubicacions d'un telèfon mòbil i fins i tot controlar la càmera i la gravadora per convertir-lo en un aparell d'espionatge. El diari Le Monde, en col·laboració amb altres grans mitjans internacionals i el consorci d'investigació Forbidden Stories i Amnistia Internacional, va destapar l'estiu passat que un telèfon privat del president francès d'Emmanuel Macron, el del primer ministre Edouard Philippe i el de 14 ministres més del seu govern havien estat seleccionats pels serveis secrets del Marroc per a un potencial espionatge. En aquella llista, on constaven 50.000 números de telèfon, hi havia també els números espanyols dels periodistes Ignacio Cembrero i Ali Lmrabet, que van ser sotmesos a anàlisi forense per Forbidden Stories i es va comprovar que, efectivament, havien estat infiltrats pel programa troià.

L'Elisi no va confirmar que el telèfon de Macron i els dels seus ministres van acabar sent efectivament espiats, però Forbidden Stories sí que van tenir accés als telèfons de Cembrero i Lmrabet per poder afirmar que s'hi havia instal·lat Pegasus. Els dos periodistes van saber gràcies a una trucada de Forbidden Stories, que el seu mòbil era a la llista de l'espionatge marroquí: Cembrero el juliol i Lmrabet l'agost de l'any passat, poc després que Pegasus accedís als mòbils de Pedro Sánchez i Margarita Robles el maig i el juny del 2021, en plena crisi d'Espanya amb el Marroc per l'entrada a la Península del líder del Front Polisario Brahim Gali i en ple debat sobre els indults als dirigents independentistes.

"Em van dir que el meu telèfon constava al llistat i em van demanar autorització per fer-ne una anàlisi informàtica, que va revelar que efectivament hi havien entrat els serveis secrets marroquins perquè hi ha una marca que correspon a cada país", explica a l'ARA Lmrabet. Ho corrobora la periodista i investigadora del Projecte Pegasus coordinat per Forbidden Stories Paloma Dinechin en una conversa amb aquest diari. "Quan fas l'anàlisi forense pots determinar el domini que utilitza el client, i amb el telèfon de Lmrabet ho vam poder fer. En el cas dels ministres francesos van ser els serveis secrets de França els qui van fer l'anàlisi forense i van poder concloure que el domini també corresponia al Marroc", diu Dinechin. "El govern espanyol té els mitjans per saber qui ha infiltrat els telèfons, a menys que sigui un domini que no s'ha utilitzat mai. Si no és que tenen algun motiu polític per no revelar-ho", afirma.

Possible camí per esbrinar l'autor

El govern espanyol ha dit que no té manera de saber l'origen de l'espionatge "exterior" a través del programa troià Pegasus dels telèfons mòbils del president Pedro Sánchez i la seva ministra de Defensa, Margarita Robles, però tècnicament és possible saber-ho, perquè el programa deixa un rastre, una empremta, en cada un dels telèfons infectats, que conté el número de llicència o domini. Els precedents deixen, doncs, una informació valuosa: es pot comparar aquesta empremta amb la deixada en altres mòbils espanyols que han estat espiats pel mateix programa. Cembrero va denunciar el cas, però el jutge va concloure que no hi havia manera de saber l'origen de la infiltració: "El cas a Espanya va quedar arxivat, però estic seguint el procés judicial a França, amb una estratègia diferent, que és denunciar NSO per l'ús maliciós del seu programa".

Lmrabet no ho va fer, segons explica a l'ARA, "per mandra". "Ja fa 50 anys que el Marroc m'espia", diu el periodista, que assegura que està disposat a facilitat el telèfon al jutge. "Si volen saber quina és la marca que deixa el Marroc amb Pegasus poden comparar-la amb la meva", diu Lmrabet. En el cas de l'espionatge a Macron, Cembrero i Lmrabet es va destapar també que els serveis marroquins volien punxar també el telèfon del rei Mohamed VI i la seva exdona. "A Espanya se'm fa difícil creure que els mateixos serveis secrets espiïn el president del govern i la ministra de Defensa. És molt més plausible que aquesta infiltració provingui del Marroc", assegura Lmrabet.

Els serveis secrets marroquins van voler demostrar la seva eficàcia l'abril de l'any passat, quan van descobrir i filtrar que el líder del Front Polisario Brahim Ghali, havia volat a Espanya per tractar-se el covid-19 en un hospital de Logronyo, pretesament sota una identitat falsa. Mai es va saber com s'havia obtingut aquella informació i aleshores ningú va esmentar el programa Pegasus. Però el juny del 2020 Amnistia Internacional havia denunciat que el Marroc l'havia fet servir per espiar el periodista crític Omar Radi, que justament el juliol del 2021 va ser condemnat a 6 anys de presó per una acusació de violació que ell denuncia com un muntatge, i també per espionatge.

stats