La possible vacunació obligatòria pel covid-19 esquerda el govern italià

Salvini s'oposa frontalment a la proposta del primer ministre, Mario Draghi

3 min
Una sanitària en un espai habilitat per pacients covid a Itàlia.

RomaItàlia podria convertir-se en el primer país europeu que obliga la seva població a vacunar-se contra el covid-19, segons va avançar el primer ministre, Mario Draghi, durant la roda de premsa posterior al primer consell de ministres després de la pausa estiuenca, celebrat la setmana passada. Una hipòtesi contra la qual s'ha manifestat ja el líder de la Lliga, Matteo Salvini, que amenaça de votar-hi en contra si la norma arriba a Parlament, cosa que posaria en risc l'estabilitat del govern italià.

Les declaracions del primer ministre a favor de l'obligatorietat de la vacuna i d'una tercera dosi per a la població vulnerable han provocat un terratrèmol polític en la majoria parlamentària que sosté el govern d'unitat, que encapçala l'expresident del Banc Central Europeu. Mentre Força Itàlia i el Partit Democràtic (PD) s'han manifestat a favor de la proposta del primer ministre, la Lliga de Matteo Salvini ha rebutjat aquesta hipòtesi, unint-se a la batalla dels ultradretans de Germans d'Itàlia, l'únic partit a l'oposició.

Salvini, que també s'ha declarat en contra de l'extensió del passaport sanitari, indispensable a Itàlia per accedir a l'interior de bars i restaurants o viatjar en trens de llarg recorregut, vaixells i avions, no va respondre directament a les paraules del primer ministre, però el partit va enviar una nota oficial que recordava que la Lliga "era i és contrària a obligacions, multes i discriminació". La nota subratllava, a més, que "en cap país europeu hi ha l'obligació de vacuna per a la població". I afegia: "Més de 38 milions d'italians ja han triat lliurement i han completat el cicle vacunal, més del 70% de la població més gran de 12 anys".

Com a alternativa a l'obligatorietat, la Lliga va avançar algunes propostes, entre elles, que l'Estat garanteixi PCR gratuïts, especialment per a aquelles categories de treballadors que estan obligats a vacunar-se per exercir –com els professors o el personal sanitari–, ja que el passaport sanitari a Itàlia es pot obtenir no només després de rebre almenys una dosi de la vacuna, sinó també presentant un test diagnòstic negatiu realitzat en les 48 hores prèvies o demostrant haver passat la malaltia en els últims mesos.

Rebel·lió a la Lliga

El debat no només ha deixat en evidència la disparitat de criteris per fer front a la pandèmia que conviuen dins de la majoria parlamentària, sinó que també ha provocat que els principals barons de la Lliga es rebel·lessin contra el seu líder. Els presidents leguistas de la Llombardia i el Vèneto, dues de les regions més afectades per la pandèmia, s'han desmarcat de la posició oficial del partit respecte a la vacunació i el passaport sanitari. "Des que va començar la campanya de vacunació, els números han millorat, fet que demostra que és fonamental", va dir el president de la Llombardia, Attilio Fontana, "orgullós" que a la regió més del 87% de la població s'hagi immunitzat. "Només la vacuna ens permet defensar-nos del virus", ha afegit.

La resposta a l'epidèmia i les últimes polèmiques en el si del partit ha deixat en evidència les dues ànimes de la Lliga. D'una banda, els alcaldes i presidents regionals han donat suport en general a les mesures aprovades pel govern central, inclòs el tancament de l'interior de bars i restaurants. De l'altra, una part del partit –inclòs el mateix Salvini– s'ha posicionat contra les restriccions, els tancaments, el passaport sanitari i la vacunació obligatòria.

El primer ministre italià va reconèixer recentment que tot i que hi ha "diferències" dins de la majoria parlamentària, cap és insalvable. "No veig un desastre a l'horitzó", ha declarat. I respecte a la campanya de vacunació, Draghi va assegurar que el país transalpí arribarà a l'objectiu del 80% de vacunats a finals del mes de setembre. En els pròxims dies el govern s'enfrontarà a una nova prova de foc: Itàlia vol ampliar la vacunació obligatòria als funcionaris de l'administració pública, dels quals almenys el 10% ha rebutjat fins ara vacunar-se. "És una patent de llibertat", va defensar el ministre de l'Admiministración Pública, Renato Brunetta, exponent de Força Itàlia, que s'ha mostrat favorable a estendre-ho a les empreses privades. Una proposta, actualment en discussió, que no convenç els sindicats.

stats