Portugal rep metges i material d'Alemanya per lluitar contra una pandèmia desbocada

Les xifres de contagis i morts han començat a baixar aquesta setmana però segueixen en els nivells més alts fins ara

4 min
Alguns dels membres de l'equip mèdic militar que Alemanya ha enviat a Portugal

SabadellPortugal va rebre aquest dimecres un contingent de 8 metges i 18 infermers procedents d'Alemanya, que han arribat per ajudar en l'atenció als malalts de covid-19. Segons ha informat el ministeri de Salut portuguès, aquests professionals es quedaran al país durant tres setmanes i llavors seran substituïts per un nou equip. La previsió és que, si cal, el suport alemany es pugui mantenir fins a finals de març.

En concret, els 26 professionals sanitaris enviats des d'Alemanya es faran càrrec d'una unitat de vuit llits d'UCI d'un centre privat de Lisboa, l'Hospital da Luz, que ja existia però que estava aturada per falta de personal, segons la ministra de Salut, Marta Temido. "Vuit llits poden semblar poca cosa, però és molt per a un sistema de salut que es troba sota una pressió significativa", va remarcar Temido dimecres a la tarda des de la base militar on va aterrar l'avió que transportava l'equip mèdic.

El diari portuguès Expresso explica que s'ha optat per destinar-los a aquest hospital perquè és l'únic que va assegurar que tenia disponibilitat per acollir-los de forma immediata i assignar-los a una unitat concreta. La ciutat de Lisboa concentra aproximadament la meitat dels nous contagis i defuncions que es registren cada dia al país, i això ha provocat que alguns pacients hagin hagut de ser derivats a hospitals d'altres regions.

L'equip mèdic va viatjar a Portugal a bord d'un avió militar, ja que els professionals que el formen són metges i infermers militars experts en medicina intensiva i enviats pel ministeri de Defensa alemany. A més de transportar-los a ells, l'avió va fer arribar a Portugal 150 llits d'hospital, 150 bombes d'infusió i 50 ventiladors.

L'ambaixador d'Alemanya a Portugal, Martin Ney, ha destacat que l'arribada d'aquests professionals i aquest material mèdic és "un senyal evident de la solidaritat europea i un símbol d'esperança". De fet, Alemanya no és l'únic país que s'ha mostrat disposat a donar un cop de mà a Portugal: Àustria s'ha ofert per atendre entre 10 i 15 pacients crítics portuguesos als seus propis hospitals, tot i que de moment aquesta ajuda no s'ha concretat.

Hospitals saturats

El cap dels serveis mèdics de les forces armades alemanyes, Ulrich Baumgärtner, ha reconegut que els recursos humans i materials que s'han mobilitzat són "clarament" insuficients, però ha afegit: "Els hospitals estan sobrecarregats i és per això que som necessaris a Portugal. Un país sol no pot gestionar la crisi, ens hem de mantenir units".

Des de fa unes setmanes, els hospitals portuguesos estan desbordats per la pandèmia. Després d'haver mantingut el virus a ratlla durant la primera onada (en què només es va superar el miler de contagis diaris en dues ocasions), la situació va empitjorar notablement a la tardor i s'ha desbocat des de començaments d'any: el 28 de desembre es van diagnosticar 2.093 casos i al cap d'un mes, el 28 de gener, es va arribar a un màxim de 16.432. Durant l'última setmana les xifres han anat baixant, però aquest dimecres encara es van registrar més de 9.000 contagis nous. Pel que fa al nombre de morts diaris, va superar el centenar per primera vegada el 8 de gener i ja no s'ha tornat a situar per sota d'aquest valor. Dimecres se'n van registrar 240, després d'haver tocat sostre diumenge, amb 303 defuncions en 24 hores.

Hi ha un indicador, però, que continua a l'alça i que preocupa especialment les autoritats. És el nombre de malalts de covid-19 ingressats a les UCI del país, que dimecres va arribar a 877, la xifra més alta fins ara. Això implica que els pacients de covid ocupen dos terços dels 1.320 llits de cures intensives existents en total a Portugal, una xifra que els experts demanen que s'elevi com a mínim fins a 1.500. L'activació de vuit llits extres gràcies a l'ajuda alemanya és un petit pas en aquest sentit.

Dimiteix el responsable de la vacunació

El gran creixement en el nombre de contagis durant els primers dies de gener va fer que el govern portuguès decretés un confinament domiciliari el 15 de gener, el tancament de les escoles el dia 21 i el tancament de fronteres el 29 (tot i que el dia 24 el país va celebrar eleccions). El primer ministre, António Costa, va assegurar dimecres que els efectes d'aquestes restriccions, que estaran vigents, com a mínim, fins al 14 de febrer, s'han començat a observar amb la disminució de nous casos detectats durant els últims dies.

Mentrestant, el procés de vacunació de la població avança lentament, i amb polèmica. Fins aquest dimecres, unes 350.000 persones (d'un total de 10,5 milions d'habitants) havien rebut la primera dosi de la vacuna. Però el responsable del pla de vacunació, Francisco Ramos, va renunciar al càrrec dimecres a la nit després que es detectessin irregularitats en la selecció dels professionals sanitaris que havien de ser vacunats a l'Hospital de la Creu Roja de Lisboa, del qual ell és el president executiu. Ramos ha sigut rellevat per un militar, el vicealmirall Henrique Gouveia e Melo, que fins ara era el seu número 2. Gouveia e Melo s'ha compromès a "endurir el control" sobre el procés de vacunació.

Una dona rep la vacuna contra el covid-19 a Lisboa

De fet, abans de la dimissió de Ramos ja hi havia hagut altres polèmiques relacionades amb l'administració de vacunes. Segons recull Efe, aquesta setmana s'ha denunciat que entre les persones que han rebut dosis que no els corresponien hi ha familiars d'administradors d'hospitals, funcionaris de la Seguretat Social i treballadors d'una pastisseria propera a la delegació de l'Institut Nacional d'Emergències Mèdiques de Porto.

stats