Migracions
Internacional 23/08/2021

Polònia aixecarà un mur a la frontera amb Bielorússia

Varsòvia vol frenar l'arribada massiva d'immigrants fomentada pel règim de Lukaixenko

2 min
Un dels migrants afganesos que han quedat atrapats a la frontera, entre soldats polonesos (en primer pla) i bielorussos (al fons)

SabadellEl ministre de Defensa polonès, Mariusz Blaszczak, ha anunciat aquest dilluns la construcció d'un mur sòlid de 2,5 metres d'altura al llarg de la frontera entre el seu país i Bielorússia, on a més es reforçarà la presència militar: el miler d'efectius que hi ha actualment patrullant els 400 quilòmetres de frontera es doblarà fins a arribar a 2.000 soldats.

Baszczak ha justificat la mesura assegurant que l'objectiu és aturar el gran flux de persones que entren a territori polonès des de Bielorússia, especialment des del mes de juny. L'arribada massiva d'immigrants, que afecta també Lituània i Letònia (els altres veïns de Bielorússia que són membres de la Unió Europea), va començar just després que Brussel·les imposés sancions al règim d'Aleksandr Lukaixenko arran de la detenció del periodista opositor Roman Protassévitx. Per això, la UE ha acusat el dictador bielorús d'estar utilitzant els migrants com a "armes híbrides" per pressionar els Vint-i-set.

Segons les autoritats poloneses, aquest mes ja han travessat la frontera gairebé 2.000 persones, una xifra que contrasta amb les 122 que van fer-ho en tot el 2020. La situació ha provocat alguns incidents, i un grup d'una trentena de persones d'origen afganès fa dues setmanes que estan atrapats entre un contingent de guardes fronterers polonesos i un altre de bielorús, sense que cap dels dos els hagi permès entrar al seu territori.

La tanca de Lituània

El mur de Polònia no serà l'única barrera que intentarà impedir l'entrada d'immigrants irregulars a la UE des de Bielorússia: el mes passat, Lituània va començar a construir una tanca de filferro espinós al llarg de més de 500 quilòmetres de frontera que, segons s'ha anunciat també aquest dilluns, es preveu que s'hagi completat el setembre de l'any que ve. Paral·lelament, Varsòvia i Vílnius, juntament amb els governs de Letònia i Estònia, han fet públic aquest dilluns un comunicat conjunt en què acusen el règim de Lukaixenko d'haver "planificat i organitzat sistemàticament" aquesta arribada d'immigrants per "desestabilitzar els països veïns", i reclamen al Consell de Seguretat de l'ONU que hi intervingui.

stats