NOU CAS DE VIOLÈNCIA
Internacional 02/03/2013

La policia sud-africana, sota sospita

Detinguts vuit agents implicats en la mort brutal d'un jove, emmanillat i arrossegat pel carrer

Marta Rodríguez Carrera
3 min
DESPRESTIGI EN AUGMENT Un grup de manifestants escridassen un cotxe policial a l'exterior de la comissaria de policia de Daveyton, a l'est de Johannesburg. La mort d'un taxista després de ser agredit en custòdia de la policia se suma a una llista de casos d'impunitat policial al país, que cada cop és més sensible a aquest fenomen.

JohannesburgSense haver-se refet encara que el seu ídol paralímpic, Oscar Pistorius, estigui acusat d'assassinar la seva nòvia, Sud-àfrica ha hagut de reaccionar a un cas de brutalitat policial. La mort de Mido Macia, un taxista de Moçambic de 27 anys, dimarts a la localitat de Daveyton, suposadament a causa dels cops i el maltractament de vuit agents, ha tornat a posar en evidència els mètodes del cos, ja prou qüestionat pels seus errors i les acusacions de corrupció. La policia ja ha destituït i detingut els oficials implicats, a qui es veu en les imatges d'un vídeo colpejant i lligant les mans del jove a la part del darrere d'un vehicle oficial i arrossegant-lo pel carrer. Dues hores més tard el conductor va aparèixer mort en una comissaria, a causa d'una hemorràgia interna, segons els primers resultats de l'autòpsia.

El vídeo ha sacsejat de nou una societat acostumada ja a abusos policials i ferida per la massacre a la mina de Marikana, l'agost de l'any passat. La investigació apunta que el taxista havia aparcat en un lloc prohibit, en una estació molt transitada, i va rebre cops i empentes davant de desenes de testimonis que miraven atònits la reacció dels oficials. Dilluns els policies han de comparèixer davant del jutge, va anunciar ahir l'Oficina Independent d'Investigació de la Policia (OIIP). Segons la versió dels oficials, Macia va agafar la pistola d'un d'ells quan li van recriminar que el seu taxi tallava el trànsit. Sense explicar per què el van emmanillar a la part posterior de la furgoneta, només van admetre que hi va haver una "lluita" per intentar que el jove entrés al vehicle. El vídeo no mostra cap reacció violenta de la víctima, només resistència per alliberar-se, com han informat alguns testimonis a l'agència local Sapa.

Tot l'arc parlamentari ha reprovat l'acció policial i fins i tot el president sud-africà, Jacob Zuma, va qualificar els fets de Daveyton de "terrorífics i inacceptables", i va assegurar que havia ordenat al ministeri de l'Interior que investigui què va passar. Tot el món observa ara el cas i des de la prefectura es va voler donar un missatge de tranquil·litat dient que és un cas aïllat. "Aquesta no és la manera com la policia sud-africana serveix a la Sud-àfrica democràtica", va advertir Riah Phieyega, el cap de la policia.

Un patró que es repeteix

Amnistia Internacional va situar-se lluny de la condescendència i va contextualitzar l'assassinat del taxista com "l'últim incident del creixement preocupant d'un patró de la conducta brutal de la policia a Sud-àfrica". Al cos de seguretat no li calen més notícies negatives per dir que avui la seva reputació està molt tocada. Segons l'ONG a favor dels drets humans, recollint dades de l'OIIP, entre l'abril del 2011 i el març del 2012 es van comptabilitzar 702 denúncies de mort en dependències policials o per "execucions extraoficials", com per exemple tortures, violacions i cops. Hi ha més dades que apunten a mètodes poc exemplificants. El nombre de morts a causa de trets de la policia es va multiplicar gairebé per quatre en quatre anys, segons les dades de l'Institut d'Estudis per la Seguretat de Pretòria.

"Són criminals amb uniforme. No els volem, volem que ens portin la llei. Si no, ens la prendrem per la nostra banda". Qui parla així és Bongani Hlela, un venedor a la parada de taxis de Daveyton, que recull un sentiment força generalitzat al país. Són molts els sud-africans que expliquen que han patit algun abús policial, i això no suposa només casos de violència física.

Cada dia els conductors es troben nombrosos controls policials als llocs més insospitats i és normal que l'agent en qüestió insinuï que vol un "ajut" per no tramitar una multa, o el que és el mateix, convida el ciutadà a subornar-lo. No parlem de grans quantitats i la majoria saben que poden marxar sense problemes si abans han abonat d'una manera discreta un bitllet de cinc rands, poc més de quatre euros. Tot suma per veure una policia per sobre del bé i del mal.

stats