Pròxim Orient
Internacional 17/08/2021

La policia israeliana mata quatre joves palestins a Jenin

Tel Aviv defensa la incursió al camp de refugiats com una operació contra el "terrorisme", mentre que el govern palestí ho qualifica de "massacre d’odi"

Mar Sala
2 min
Un home palestí mira el cos de dos de quatre palestins a l’interior de l’hospital de Jenin després d'haver mort durant els enfrontaments amb les tropes israelianes al camp de Jenin, a prop de la ciutat de Jenin, a Cisjordània

BarcelonaQuatre joves palestins van morir dilluns a la matinada al camp de refugiats de Jenin, al nord de la Cisjordània ocupada, a mans de policies israelians, segons han informat fonts oficials. El cos policial diu haver entrat al recinte en una operació per detenir una persona vinculada al “terrorisme”. Expliquen que van actuar com a resposta al foc obert contra la policia. "Les forces de mistarvim –agents israelians encoberts que es fan passar per àrabs palestins i part de la població local– van respondre al foc i els van neutralitzar", relaten en un comunicat. Cap agent va resultar ferit.

Mentre la policia israeliana ha identificat tres de les quatre persones mortes com a pertanyents a organitzacions islamistes, el governador de Jenin, Akram Rajub, un excap de seguretat de Cisjordània, ha reclamat que "els relats difosos per l'ocupació són falsedats". Tant el governador com el ministeri d'Exteriors de l'Autoritat Nacional Palestina (ANP) assenyalen que es tracta d'una "massacre atroç", un "crim d’odi".

En imatges enregistrades del succés de Jenin s'observa part de la batuda. Es poden sentir trets, tot i que no queda clar a les imatges qui els va disparar. Tot seguit es veu arribar una ambulància que s'emporta almenys un dels ferits.

Qui eren els palestins morts?

Els morts són quatre joves que el ministeri de Sanitat palestí ha identificat com Salih Ammar, de 21 anys, i Raed Abu Saif, de 19, així com Amjad Husseineh i Nour Jarrar, de qui no s’ha precisat edat. Segons l'agència oficial palestina Wafa, dos dels joves eren originaris de Jenin, mentre que els altres dos vivien al campament de refugiats d'aquesta ciutat, un punt calent durant les intifades del 1987 i el 2000.

L'ala militar de la Jihad Islàmica, les brigades d'Al-Quds, ha reconegut que una de les persones assassinades, Nour Jarrar, era membre de l'organització. "La sang dels nostres màrtirs no s'abocarà en va", han expressat en un comunicat. Els altres dos morts, de 19 i 21 anys, han sigut identificats per la policia com a membres de les Brigades de Màrtirs d'Al-Aqsa, l'ala militar d'Al-Fatah. El grup no s'ha pronunciat al respecte.

La quarta persona assassinada, Amjad Husseineh, ha sigut reclamada posteriorment per Hamas com un dels seus membres, i han homenatjat el jove, de qui diuen que "ha mort com un heroi en combat a l'alba de Jenin".

Els palestins portant els cossos de Salih Ammar i Raed Abu Saif durant un funeral al camp de refugiats de Jenin, prop de la ciutat de Jenin, a Cisjordània.

Durant les últimes setmanes hi ha hagut manifestacions i enfrontaments entre les forces israelianes i palestins al nord de la Cisjordània ocupada, principalment a Jenin i Beita, una altra ciutat palestina que lluita contra l'establiment d'una colònia israeliana. Colons jueus van fundar al maig l'assentament d'Eviatar, en un turó davant de la ciutat palestina. Després de setmanes de tensions, l'assentament d'Eviatar va ser evacuat a principis de juliol, però ara està protegit per l'exèrcit israelià mentre les autoritats decideixen el seu futur. Cap a 475.000 persones viuen en colònies israelianes en aquest territori, i són considerades il·legals pel dret internacional.

stats