Periodisme

Polèmica per l'acomiadament d'una periodista del 'New York Times' arran d'un tuit pro Biden

El diari nega que es decidís trencar la relació professional per la piulada, com afirma la perodista

2 min
La façana del 'New York Times'.

En les últimes hores el New York Times s'ha vist envoltat de polèmica després que es fes públic que ha acomiadat la periodista Lauren Wolfe, editora de la pàgina Live del diari, arran d'un tuit pro Biden. Wolfe va fer una piulada amb una fotografia de l'avió de Joe Biden aterrant a la Joint Base Andrews per assistir a la investidura, que va tenir lloc dimecres passat. La imatge anava acompanyada del comentari "Pell de gallina" ("I have chills"). També va fer un altre tuit en què qualificava el govern de Trump d'"infantil" per no haver facilitat un avió oficial a Joe Biden, com és tradició en el relleu d'administracions. Wolfe va esborrar aquest tuit després de saber que Biden havia triat volar amb el seu propi avió. Dijous, un dia després de la investidura, el periodista Yashar Ali feia un fil de Twitter explicant que Wolfe havia sigut acomiadada. Algunes veus crítiques acusen el diari d'haver sucumbit a les pressions dels conservadors.

Diumenge, però, el New York Times va negar que la decisió de prescindir de la periodista s'hagués pres arran del tuit. "Hi ha molta informació inexacte circulant per Twitter", va assegurar la portaveu del diari, Danille Rhoades Ha, al Washington Post. "Per motius de privadesa no comentem detalls sobre la plantilla, però podem dir que no hem acabat la relació contractual d'algú per un sol tuit. Per respecte a les persones implicades no pensem comentar res més". El diari també ha volgut aclarir que Wolfe no tenia un contracte fix a temps complet i que treballava en un règim similar al de freelance.

El New York Times té una normativa sobre ús de les xarxes socials segons la qual els seus treballadors tenen prohibit fer "qualsevol cosa que pugui perjudicar la reputació de neutralitat del diari quan es cobreixen informacions polítiques o sobre el govern". L’any 2017 el diari nord-americà va publicar unes normes bàsiques, que es poden consultar a la seva web. El diari hi reconeix el potencial de les xarxes socials però també alerta dels seus perills. “Si els nostres periodistes són percebuts com a parcials o si es dediquen a editorialitzar a través dels seus perfils, això mina la credibilitat de tota la redacció”, remarca. 

Arran de la polèmica, alguns usuaris de Twitter van assegurar que cancel·larien la seva subscripció al diari, una mesura a la qual Wolfe no ha donat suport. "Sisplau, no cancel·leu la vostra subscripció al New York Times. Tota la vida he estimat aquest diari i la seva missió. El seu periodisme és un dels més importants i millors dels món i necessita ser molt llegit", deia en un tuit. La periodista ha defensat també alguns dels seus excompanys, que han rebut crítiques a través de la xarxa arran del seu acomiadament.

La unió de treballadors del diari ha mostrat el seu suport a Wolfe amb un comunicat en què asseguren que estan investigant la situació i que han ofert ajuda a la periodista, que remarquen que era una treballadora eventual del diari. A més, diversos usuaris de Twitter han començat una campanya amb el hashtag #RehireLauren perquè el diari torni a contractar la periodista.

stats