"El pitjor encara durarà setmanes", alerta el primer ministre de Portugal

El país decreta avui l'estat d'emergència per tancar fronteres i contractar més personal sanitari

3 min
Una infermera atén un pacient de covid-19 a l'hospital de Cascais, a Portugal.

"No té sentit alimentar la il·lusió que no estem davant del pitjor moment [de la pandèmia de covid-19]. Continuarem afrontant el pitjor moment durant les pròximes setmanes". Així de contundent va ser el primer ministre de Portugal, António Costa, a través de la televisió dimecres a la nit, quan va admetre que la situació que travessa el seu país a causa del coronavirus no és dolenta sinó més aviat "terrible". Amb la majoria de les unitats de cures intensives per sobre del 90% d'ocupació, els hospitals portuguesos estan al caire del col·lapse i alguns fins i tot han hagut de traslladar pacients a altres centres per evitar la sobrecàrrega del seu sistema d'oxigen.

Per això, el Parlament portuguès aprovarà aquest dijous allargar l'estat d'emergència almenys fins al 14 de febrer, per autoritzar el govern a prendre noves mesures de restricció de moviments internacionals i de confinament intern, a més de mobilitzar professionals de la salut jubilats, reservistes o formats a l'estranger. L'estat d'emergència expirava aquest dissabte, 30 de gener, a la mitjanit, però el Parlament aprovarà avui allargar-lo amb els vots a favor almenys del Partit Socialista (PS) de Costa i del Partit Socialdemòcrata (PSD). Un cop aprovat, el govern reunirà el consell de ministres per aprovar les mesures concretes.

El decret de la Presidència fet públic ahir a la nit preveu també que les classes es reprenguin en format online a partir del 8 de febrer. El govern va suspendre l'any lectiu el 22 de gener amb la intenció de reprendre'l el 8 de febrer, però Costa va admetre dimecres a la televisió que no seria possible reprendre l'educació presencial com pretenien, però que tampoc mantindria la suspensió de l'any lectiu, de manera que l'única alternativa serà l'ensenyament a distància.

Durant la seva intervenció en un programa del canal TVI24, Costa va admetre que si el seu govern hagués sabut el que sap ara sobre l'existència de la variant anglesa del nou coronavirus, segurament hauria imposat mesures més restrictives per Nadal, quan es van permetre les reunions familiars sense límit d'assistents. Per Cap d'Any, en canvi, es van instaurar ja restriccions més estrictes, inclòs un toc de queda a partir de les 13 h, però molts experts creuen que el boom de casos que viu avui Portugal es deu en bona part a la laxitud durant la celebració del Nadal. "Certament, les restriccions que van entrar en vigor a principis de gener probablement haurien entrat en vigor ja el 26 de desembre" si el govern hagués tingut coneixement de l'existència d'una soca britànica més contagiosa, va dir Costa. La variant britànica té des del gener una prevalença del 20% en els contagis a Portugal. Dimecres el govern ja va ordenar la suspensió dels vols d'anada i tornada amb el Brasil i el Regne Unit.

Però la situació als hospitals continua sent crítica. Tant és així que Alemanya ha enviat ja a Portugal un equip mèdic per avaluar com poden ajudar el país. L'equip està visitant ja diversos hospitals i, segons l'agència de notícies Lusa, que cita fonts de Defensa, els governs portuguès i alemany estan valorant també la possibilitat de traslladar pacients que no siguin de covid a Alemanya per alliberar llits d'UCI. Alhora, els responsables de set hospitals de la perifèria de Lisboa, els més sobrecarregats, acusen dos hospitals del centre de no estar posant tots els llits que podrien oferir a disposició de l'emergència. Si ho fessin, diuen, hi hauria ja 230 llits "operatius" més a la regió, segons explica el diari portuguès Público.

stats