Crisi climàtica
Internacional 12/01/2023

La petroliera Exxon sabia des dels anys 70 que estava perjudicant el clima però va ocultar-ho

Mentre negava en públic el canvi climàtic, la companyia va descobrir que la crema de petroli faria augmentar la temperatura mundial 0,20 graus cada dècada

3 min
La petroliera ExxonMobil tindrà dos activistes climàtics al consell d'administració.

WashingtonEntre el 1977 i el 2003, els científics d'Exxon van modelar i van predir l'escalfament global amb "una habilitat i precisió impressionants". Tanmateix, van amagar aquestes dades al públic i van engegar campanyes en què desacreditaven la ciència climàtica i la titllaven d'"especulació" per mantenir intacte el seu negoci. És la conclusió d'un estudi de la Universitat Harvard, publicat a la prestigiosa revista Science, que ha indignat els Estats Units i el món sencer.

Des que ho van divulgar diversos mitjans nord-americans l'any 2015, ja se sabia que la companyia de petroli i gas havia estat recopilant durant dècades dades sobre els efectes dels seus productes en el canvi climàtic. El que no se sabia, i que ha transcendit a través d'aquest estudi recent, és que els seus models de projecció havien anticipat de manera tan precisa l'escalfament global.

L'article publicat a Science, fet en col·laboració amb l'Institut Potsdam per a la Recerca sobre l'Impacte del Canvi Climàtic, és una revisió dels documents que havien transcendit anys abans. Concretament, 32 documents interns i 72 publicacions científiques de la companyia, que demostren que Exxon va arribar a les mateixes conclusions que fa anys sosté la comunitat científica, però es va esforçar per amagar-les deliberadament.

Les esmentades investigacions "es van centrar en la incoherent retòrica interna i externa d'Exxon sobre el canvi climàtic", remarquen els investigadors. "Aquest informe se submergeix en les dades de l'empresa i revela que la companyia sabia quant d'escalfament es produiria amb una precisió impressionant". Concretament, Exxon va descobrir fa dècades que la crema de combustibles fòssils provocaria un escalfament global de 0,20 graus centígrads cada deu anys.

Quatre dècades de negació

L'autor principal de l'estudi, Geoffrey Supran, esmenta en la seva anàlisi algunes de les estratègies seguides en les declaracions públiques d'ExxonMobil, que "contradeien" les pròpies dades de la companyia: "Exagerar les incerteses, criticar els models climàtics, mitificar el refredament global i fingir ignorància sobre quan –o si– l'escalfament global causat per l'home seria mesurable, tot mentre romania en silenci sobre l'amenaça dels combustibles fòssils encallats".

El mateix director general de la companyia, Lee Raymond, afirmava l'any 1999, durant una reunió anual, que "les projeccions de l'escalfament global estan basades en models no provats o, fins i tot, en l'especulació". L'any següent va escriure: "No tenim prou coneixement científic sobre el canvi climàtic per fer prediccions raonables o justificar mesures dràstiques". Aquesta contradicció entre el coneixement intern i la negació en públic és el que ha indignat la comunitat científica.

ExxonMobil "va preveure amb exactitud l'amenaça de l'escalfament global causat per l'home, tant abans com paral·lelament a l’orquestració de campanyes de pressió i propaganda per retardar l'acció climàtica", segons conclouen els autors de l'estudi. La investigació ha trobat, utilitzant les tècniques estadístiques establertes pel Grup Intergovernamental d'Experts sobre el Canvi Climàtic (IPCC, en anglès), que entre el 63% i el 83% de les projeccions d'escalfament dels científics d'ExxonMobil coincidien amb les temperatures que es van observar anys després.

Conseqüències legals per a ExxonMobil

Aquesta investigació afegeix més pes sobre les causes judicials que té obertes en l'actualitat la companyia de combustibles fòssils. En els últims anys, desenes de ciutats i Estats nord-americans han posat nombroses demandes sobre diverses companyies fòssils, entre les quals ExxonMobil, per ocultar les dades sobre els seus efectes climàtics. En el cas de la companyia, l'any 2019 va aconseguir deslliurar-se d'una demanda de l'estat de Nova York, que l'havia acusat de frau, però no va poder presentar prou proves. A més, hi va ajudar el fet que la companyia informés els seus accionistes sobre els impactes del canvi climàtic.

Tot això podria canviar a partir d'ara: "Ara tenim proves hermètiques i inapel·lables que ExxonMobil va predir amb precisió l'escalfament global anys abans d'atacar públicament la ciència i els científics sobre el clima", conclou Supran en l'estudi, que podrà tenir implicacions legals en el futur de la companyia.

stats