Internacional 28/06/2021

La passió per les cases abandonades arriba a Instagram

Fotògrafs i aficionats recorren els EUA buscant propietats i edificis deshabitats que fascinen les xarxes

Lia Picard. The New York Times
5 min
Una de les cases que fotografia Bryan Sansivero

Nova YorkLes vinyes s’acosten sigilosament a la casa. Sembla com si estigués a punt d'ensorrar-se. La mansió a la zona dels Catskills, al nord de la ciutat de Nova York, té un punt de decrepitud i això la fa encara més atractiva als ulls de Bryan Sansivero, de 36 anys, i del seu amic, que tot just hi han arribat abans de la sortida del sol. Entren a la casa humida i deshabitada i seuen a la foscor mitja hora fins que el sol surt. En pocs minuts, la sala d’estar es mostra resplendent i es descobreix què hi ha: mobles antics, una taula amb unes estovalles de colors i, la cosa més sorprenent, una catifa de pell de tigre i un rifle de cacera. “Ens vam quedar astorats. Com és possible que l’hagin abandonat així?”, es pregunta Sansivero. Tot i algunes coses en mal estat i la cuina molt deixada, la casa està en prou bones condicions. Sansivero fa fotos i després les comparteix al seu grup de Facebook dedicat a casa velles, on rep comentaris que van des de la nostàlgia fins a l’escepticisme dels que no creuen que la casa estigui realment com surt a les fotos. 

Sansivero és un fotògraf professional i fer fotos de cases abandonades es va convertir en la seva passió des de la universitat, quan va descobrir tot aquest misteriós món. Tot va començar quan va anar a visitar la família a Pennsylvania i es va adonar de la gran quantitat de cases abandonades que hi havia a les zones rurals. “Em va fascinar”, diu. “Semblen llocs aturats en el temps i on les famílies han desaparegut”. Ha estat a centenars d’aquestes cases abandonades però només algunes arriben al seu Instagram. “Han de tenir una llum especial”, diu. “I han de tenir colors perquè això atreu molt, i m’agraden especialment els objectes que hi ha a dins”. 

En el món virtual molta gent se sent atreta per diferents tipus de cases deshabitades. A vegades agrada molt una casa al mig d'un camp, o una mansió al Canadà amb grans detalls arquitectònics, o una casa a Nantes, a França, amb reminiscències antigues. Al grup de Facebook I love old houses and gardens les publicacions sobre cases abandonades acumulen centenars de reaccions. La gent fa temps que mostra interès per coses una mica inquietants, fins i tot tristes, i aquestes cases tenen totes dues coses.

Però explorar aquests edificis també té riscos. “Si entren en una propietat o en una estructura abandonada cometen una invasió de la propietat privada”, assegura Peter Graubard, advocat especialitzat en el sector immobiliari de Manhattan. Encara que una casa faci anys que està abandonada, generalment té un propietari, tot i que sigui una entitat pública. Tot i això, el risc legal de fer-hi una llambregada és petit, reconeix Graubard: “Si està abandonada segurament no hi haurà ningú vigilant”. “I, en tot cas, si algú descobreix que has anat a la seva propietat a fer-hi una foto, dubto que la policia estigui gaire interessada en perseguir algú que ha fet la foto per penjar-la a les xarxes”. Però hi ha altres riscos associats amb les cases abandonades, com els terres poc segurs i alguns animals que s'hi amaguen.

Hannah Lombard, de 33 anys, gaudeix molt explorant cases abandonades al sud-est de Wisconsin durant el temps lliure. “Sempre m’han agradat les coses vintage, retro, que tinguin caràcter”, afirma. Fa quatre anys es va comprar una càmera i va començar a penjar-ne fotos a Instagram.

Fa servir una aplicació que identifica els límits de les propietats i els noms dels propietaris i els intenta localitzar. “Si no descobreixo qui n’és el propietari, no hi entro, em quedo a fora i faig fotos”, explica. Normalment el que descobreix és que la casa està abandonada perquè algú l’ha heretat però no la vol o no es pot permetre rehabilitar-la. “Crec que és el meu amor per la història i les antiguitats el que em fascina de ser en aquestes cases”. Algunes de les que ha visitat tenen més de cent anys. Moltes estan buides però en alguns llocs hi ha trobat objectes com cartilles de racionament, albums de fotos i fins i tot una carta datada del 1864 escrita en alemany.

Per a alguns les cases abandonades són com muses. Kyler Dannels és un dissenyador d’Atlanta que quan era petit ja explorava edificis abandonats. Actualment Dannels, que té 35 anys, busca cases abandonades per tots els Estats Units.

Aprecia molt els detalls artesans de les estructures que les cases noves ja no tenen. Aquest coneixement li ha servit per a la feina, que tot sovint està relacionada amb escenografies de pel·lícules i molts cops envelleix peces perquè semblin antigues. Les cases abandonades li han ensenyat com llueix realment una peça antiga. 

Però mirant aquestes fotos romàntiques a Instagram és fàcil oblidar que moltes d’aquestes cases amaguen històries personals impactants. Alguns dels propietaris van marxar abans que arribés l’execució d’impostos o alguna entitat del govern per quedar-se-la simplement perquè no podien quedar-s'hi, diu Margaret Dewar, professora emèrita d’urbanisme a la Universitat de Michigan. Una gran part del seu treball se centra en els barris de Detroit que al 2020 comptaven amb més de 102.000 cases abandonades. Si hi ha un elevat nombre de propietats deshabitades és perquè hi ha hagut una crisi econòmica. A les àrees rurals, la raó és normalment la pèrdua de la indústria amb el tancament d’alguna fàbrica. Quan Dewar i el seu marit passen amb cotxe pel petit poble de Michigan on ell es va criar fan recompte de les cases buides que en una època van ser la llar dels seus amics d’infància. 

La conversió de les cases rurals és el que ha portat Kelly Gomez, una altra fotògrafa, a documentar-les per a un projecte online titulat The Forgotten South. Gomez, de 37 anys, viu a Durnham, a Carolina del Nord, i va començar a documentar-ne el 2010, quan vivia a Florida. Les cases que té classificades van des d'una mansió de 1.500 m2 a Geòrgia fins a cabanyes mig enderrocades a Florida.

Tot i que moltes d’aquestes cases abandonades sembla que s’han convertit en un plató per a fotògrafs, n’hi ha que tenen altres oportunitats. A Oakland, Califòrnia –on el preu mitjà d’un habitatge és de 800.000 euros–, hi ha cases buides i molta gent sense casa. Això va portar Dominique Walker a fundar Moms4Housing, una organització no lucrativa que ajuda mares sense llar i en situació d’exclusió social. Però hi ha organitzacions semblants en altres zones dels EUA. I en algunes zones rurals han començat a fer esforços per preservar la cases deshabitades. A Virgínia, per exemple, a la ciutat de Danville, l’associació Friends of the Old West End va aconseguir aturar la demolició de les cases d’un districte històric. El poble ha patit una forta crisi econòmica quan la majoria de les fàbriques van haver de tancar i això ha deixat moltes cases d’estil victorià i eduardià als llimbs. I és que hi ha moltes cases abandonades a tot el país que sucumbiran a l'avenç de les vinyes. Però encara atrauen l’atenció de fotògrafs com Sansivero i Gomez, que esperen preservar aquests monuments aturats en el temps encara que sigui només a Instagram.

stats