Internacional 05/08/2019

Aquest juliol ha sigut el més calorós de la història

Mai abans, des que hi ha registre, s'havia arribat a temperatures tan altes

Ara
2 min
L'amenaça del desglaç dels pols

BarcelonaEl mes de juliol, en què es van viure dues onades de calor inèdites que van deixar temperatures de rècord en bona part d’Europa, ha sigut el més calorós de la història des que es tenen registres. Així ho ha confirmat aquest dilluns l'Organització Meteorològica Mundial (OMM) després d’analitzar les dades del programa europeu Copèrnic.

“El juliol ha reescrit la història del clima, amb desenes de temperatures rècord a escala local, nacional i mundial”, ha assenyalat el secretari general de l’OMM, Petteri Taalas.

Segons dades del programa Copèrnic –dirigit per l’Agència Espacial Europea i la mateixa Unió Europea–, la temperatura mitjana del mes de juliol ha sigut 0,04 graus més alta que en el mateix mes del 2016, que era el més calorós registrat fins ara. La temperatura del juliol del 2019, doncs, ha estat 0,56 graus superior a la mitjana del període 1981-2010.

El 25 de juliol, per exemple, va ser un dels dies més calorosos del mes passat. Llavors, diversos països van arribar a límits històrics, com Alemanya –amb 42,6 graus centígrads–, Bèlgica –amb 41,8º–, Luxemburg –amb 40,8º–, Holanda –amb 40,7º– o el Regne Unit –amb 38,7º.

"La tendència a l'escalfament no es limita al juliol –ha informat Copèrnic en el seu butlletí mensual–. Quan mirem enrere, els últims quatre anys (entre el 2015 i el 2018), es descobreix que han estat els quatre anys més calents del registre [històric]".

Diversos experts i grups d’estudi ho van alertar en el seu moment. Les conseqüències d’aquestes temperatures tan elevades han sigut diverses. Dues de les més destacades i, alhora, preocupants han sigut l’alarmant desgel que es viu a l’Àrtic o els incendis com el que, encara ara, crema gairebé tres milions d’hectàrees a Sibèria.

La setmana passada, un estudi publicat al portal World Weather Attribution, fet a partir de la col·laboració de diferents serveis meteorològics d'Europa, assegurava que l'onada de calor del juliol hauria sigut altament improbable si no fos pels efectes sobre el clima que està provocant l'activitat humana.

stats