Brasil
Internacional 22/11/2022

El partit de Bolsonaro demana invalidar les eleccions guanyades per Lula

Argumenta que part de les urnes electròniques utilitzades als comicis eren defectuoses

ARA
2 min
Seguidors de Bolsonaro reclamen que s'invalidin els resultats de les eleccions

BarcelonaEl Partit Liberal, que va donar suport a la reelecció de Jair Bolsonaro com a president del Brasil, ha demanat aquest dimarts a les autoritats electorals que invalidin els resultats dels comicis guanyats per Luiz Inácio Lula da Silva el 30 d'octubre. En concret, la formació d’ultradreta ha presentat una demanda davant del Tribunal Superior Electoral perquè argumenta que els vots registrats en part de les urnes electròniques que es van utilitzar el dia de les eleccions no es poden auditar. Concretament, les urnes de la polèmica són les del model més antic, que són més de la meitat.

El Partit Liberal va encarregar una auditoria dels resultats a les urnes electròniques del model més modern, fabricades a partir del 2020, que a diferència de les antigues sí que permeten l'auditoria de vots. Segons aquest recompte, Bolsonaro va ser el candidat més votat en aquesta mena d'urnes, amb el 51,05% dels vots.

Basant-se en això, la formació d’extrema dreta considera que possiblement el seu candidat també va ser el més votat a les urnes de model antic, però com que estan desfasades, no és possible auditar-ne els vots. En concret, es tracta de 577.125 urnes, el 61% del total, que van ser fabricades entre el 2009 i el 2015. Per aquesta raó, la formació política reclama ara que s’invalidin els resultats.

L'enginyer Carlos Rocha, responsable de l'auditoria, ha explicat aquest dimarts en una roda de premsa que el seu objectiu és "contribuir a l'enfortiment de la democràcia" amb "un perfeccionament del sistema electoral". Així mateix, ha destacat que ha identificat "indicis molt forts de mal funcionament" de moltes de les urnes i que la intenció ara és que sigui realitzada "una possible fiscalització, una verificació extraordinària, davant d'un fet extraordinari".

L'advocat Marcelo Bessa, que representa el Partit Liberal, ha declarat que l'única cosa que la formació política pretén és que les autoritats electorals verifiquin el “possible mal funcionament” d’aquestes urnes de model antic.

Segons el resultat oficial, Lula va guanyar la segona volta de les eleccions del 30 d'octubre amb el 50,9% dels vots, davant el 49,1% que va obtenir Bolsonaro.

Les urnes van ser inspeccionades i avalades per nombrosos organismes oficials, incloses les forces armades, que al seu informe sobre les eleccions no van trobar indicis de frau, però tampoc van descartar-ne la possibilitat.

Bolsonaro encara no ha reconegut la seva derrota públicament ni ha felicitat el seu rival, però sí que ha permès que comenci la transició amb l'equip designat per Lula per a la formació del nou govern.

Des de l'endemà de les eleccions, milers d'activistes de la ultradreta estan acampats a les portes de desenes de casernes en diverses ciutats del país per exigir que els militars protagonitzin un cop d'estat que impedeixi la investidura de Lula. De moment, però, els militars han ignorat la seva demanda.

stats