Internacional 11/03/2013

Un partit antieuro per a les elits alemanyes

1 min

Amb l'euroescepticisme estès arreu de la UE, i amb el vot antiausteritat guanyant pes al sud d'Europa, un grup d'acadèmics i economistes de renom a Alemanya han decidit que ells també volen un canvi profund a l'eurozona. Amb el nom d'Alternativa per Alemanya, un grup de personalitats conservadores i liberals han creat una plataforma que demana "la dissolució de l'euro en favor de les monedes nacionals o, si més no, en unions monetàries més petites".

Entre la llarga llista de personalitats que s'han apuntat al moviment n'hi ha de molt conegudes al país, com ara l'antic president de la Federació d'Indústries alemanya Hans-Olaf Henkel o el professor de la Universitat d'Hamburg Bernd Lucke.

Lucke, iniciador de la plataforma, va ser membre durant 33 anys de la CDU, la democràcia cristiana alemanya, fins que el 2011 va abandonar el partit enfadat amb Angela Merkel per haver consentit els rescats de les economies més tocades de l'eurozona. Alternativa per Alemanya encara no s'ha constituït en partit però totes les informacions apunten que a mitjans d'abril podrien donar el pas definitiu en un any electoral en què la cancellera Merkel es juga la reelecció.

stats