ESTATS UNITS
Internacional 13/09/2017

“A part de jugar a golf i escriure a Twitter, què fa Trump?”

Hillary Clinton publica un llibre de memòries en què parla sense embuts

Jennifer Senior
3 min
Hillary Clinton ahir a Nova York durant la presentació del seu llibre de memòries What happened, en què explica la seves vivències durant la campanya electoral.

El llibre de memòries de Hillary Clinton va sortir a la venda ahir. Feia setmanes que se’n filtraven fragments i ara és a les llibreries sota el títol What happened [El que va passar]. L’excandidata demòcrata hi explica la seva versió de la derrota electoral del mes de novembre passat. Als seus anteriors llibres, Clinton mesurava molt les seves paraules, però ara, convertida en una ciutadana corrent, lluny de la política, s’esplaia. Parla de feminisme i carrega contra l’exdirector de l’FBI James Comey, contra el seu rival demòcrata Bernie Sanders, contra els mitjans, contra Vladímir Putin i contra Donald Trump. D’aquest últim, diu: “Si sumes el temps que passa jugant a golf, escrivint a Twitter i mirant les notícies per cable, què li queda?”

Els companys de Hillary del Partit Demòcrata han expressat en privat, durant els mesos previs a la publicació de les memòries, molta preocupació, perquè podria reobrir ferides i suposar una distracció. Però el llibre no és només un recull dels esdeveniments del 2016: és també la història del que representa lliurar-se a la cursa presidencial si ets dona, la primera que ho fa als Estats Units, i a més en un moment crític, durant una campanya atípica. “Em presentava amb els esquemes d’una campanya tradicional, amb polítiques molt pensades i estratègies curosament construïdes -escriu-, mentre que Trump dirigia un reality show i alimentava la ira i el ressentiment dels nord-americans”.

Ioga i tranquil·litzants

En els dos primers capítols Clinton explica el que va fer i el que li va passar durant les setmanes posteriors a les eleccions, un temps que va dedicar, diu, a mirar televisió de mala qualitat i a fer molt de ioga. Assegura que un dels seus seguidors la va animar a veure la sèrie Gilmore girls, i que alguns amics li van recomanar que prengués Xanax -tranquil·lizants- o que anés al terapeuta. Ella va declinar els consells.

L’exsecretària d’Estat d’Obama també lamenta que se li atribueixi un caràcter poc humà, i apunta que també l’afecten les crítiques. “Perquè en quedi constància: fa mal quan et destrossen”. I descriu com “d’increïblement incòmode” va ser que Trump provés d’intimidar-la acostant-se massa al seu clatell mentre ella parlava en un dels debats electorals que van fer a la televisió.

Bona part del llibre se centra a parlar de la misogínia i del sexisme durant les eleccions, tot i que sovint resulta difícil comprar el seu argument que la gent no hi confiava i l’acusava de ser falsa pel fet de ser dona. El que sí que pot haver jugat en contra seva -ella mateixa ho explica- és que la política presidencial és molt més crua i se serveix més de l’èpica del combat cos a cos que la política parlamentària, que és més realista i un terreny en el qual la demòcrata es mou millor. I precisament les eleccions del 2016 han sigut les de la fatxenderia. En aquest sentit, Hillary critica que Bernie Sanders, el seu rival a les primàries dels demòcrates, sempre intentava superar les propostes que ella feia amb promeses més suculentes però menys realitzables. “Em deixava en molt mala posició”, lamenta.

What happened és un llibre fet des de la fúria, desafiant, en què Clinton ha sigut capaç per primer cop de no contenir la seva irritació. El més perjudicat és l’excap de l’FBI James Comey, però també hi ha retrets per als mitjans de comunicació majoritaris, el New York Times inclòs. A Trump, per la seva banda, el titlla en vàries ocasions de ser “odiós” i un “frau”, “l’home que està acabant amb les normes democràtiques”. “No només li agrada Putin -diu-, sembla que vol ser com ell, un líder autoritari blanc que pot acabar amb els dissidents, reprimir les minories, deixar desemparats els votants, debilitar la premsa i acumular milers de milions per a ell. Somia en Moscou”.

El perquè del seu fracàs

Tal com diu el mateix títol, el llibre vol ser una explicació de la versió de Clinton sobre el que va passar a les eleccions i per què va perdre. El motiu: la carta que James Comey va enviar al Congrés el 28 d’octubre del 2016, deu dies abans de les eleccions, en què deia que es reobria la investigació contra Clinton per l’ús d’un servidor de correu privat quan era secretària d’Estat. La demòcrata creu que allò va acabar amb la seva candidatura i ho argumenta amb anàlisis i dades. El que va passar és que, tot i guanyar el vot popular, no en va tenir prou.

stats