Internacional 03/06/2020

De París a Sydney: solidaritat global contra el racisme policial

La protesta de la capital francesa, amb el cas Traoré, ha estat multitudinària tot i la prohibició

Cristina Mas
3 min
Manifestació a París, aquest dimarts al vespre.

Barcelona"Quan es lluita per George Floyd es lluita per Adama Traoré, es lluita per tots", deia dimarts al vespre a la multitud congregada davant d'un tribunal de París Assa Traoré, la germana gran del noi mort el 2016 en una barriada de París sota custòdia policial. Fins a 20.000 persones van respondre a la seva crida, desafiant la prohibició policial emparada en l'estat d'emergència per la pandèmia de coronavirus, per unir la seva veu al moviment contra el racisme policial als Estats Units arran de la mort de George Floyd.

“Quan lluitem per George Floyd lluitem per Adama Traoré, i per tots”, deia dimarts al vespre a la multitud congregada davant d’un tribunal de París Assa Traoré, la germana gran del noi negre mort sota custòdia policial el 2016 en una barriada de París. En plena ebullició de les protestes als Estats Units per la mort de Georges Lloyd quan la policia de Minneapolis l’immobilitzada, el cas de Traoré ha tornat a la primera pàgina de la política francesa.

“Hi ha una ràbia global, més enllà dels Estats Units que s’ha vist a Europa i fins i tot a llocs com Síria, on també hi ha hagut protestes contra el racisme policial. En el cas de França es fa ressò d’una llarga llista de casos d’abús i pràctiques policials que mai han estat frenades per les institucions i per això molta gent s’identifica amb el que passa as Estats Units”, apunta en una conversa telefònica des de París el sociòleg Hamza Esmili.

Desafiant la prohibició policial emparada en l’estat d’emergència per la pandèmia de coronavirus, desenes de milers de persones (20.000 segons la policia, 40.000 segons l’organització) es van manifestar dimarts al vespre per fer costat a la família Traoré. L’explosió als Estat Units ha conicidit amb el temps amb una decisió de la justícia que, per quarta vegada, es nega a investigar la mort del jove, després d’un informe forense que conclou que no es pot establir una relació de causa-efecte entre la mort i el fet que quatre policies l’immobilitzesin posant-se li al damunt, amb la tècnica anomenada “placatge ventral”. L’autòpsia encarregada per la família conclou que va morir asfixiat.

Percepció d’impunitat

La percepció d’impunitat policial s’ha agreujat amb el confinament, quan han augmentat les detencions als barris populars, on s’han registrat protestes espontànies. Almenys 12 persones sota custòdia o durant intervencions policials. “Dotze morts en dos mesos i encara s’està preparant una llei per prohibir filmar i difondre imatges de la policia”, recorda Esmili.

Els manifestants portaven pancartes com les que es veuen als carrers de Nova York o Washington - “I can’t breath” [No puc respirar] o “Black lives matter” [Les vides negres compten]- i també exigint justícia per a Traoré. El cas del jove de Beaumont-sur-Oise, que va morir després de ser detingut a casa seva quan tenia 24 anys, s’ha convertit en una de les causes del moviment contra el racisme policial a França. A la concentració es van llançar objectes i la policia va fer servir gasos lacrimògens i bales de goma contra els manifestants. Al vespre es van veure cremar algunes barricades. També hi va haver protestes a Marsella, Lió i Lilla.

El prefecte de la policia de París, Didier Lallement, que havia prohibit la protesta esgrimint que amb la pandèmia no es poden fer reunions de més de 10 persones, va enviar un correu electrònic a tots els agents defensant l’actuació dels policies acusats. Lallement deia entendre el “dolor” dels policies per “haver estat acusats de racisme”, i assegurava que la policia francesa “no és violenta ni racista”.Ahir el ministre de l’Interior, Christophe Castaner, prometia sancionar les “faltes o expressions racistes” a la policia. e

Mobilització global

A més de París, i com ha passat a Barcelona, les protestes contra el racisme policial iniciades als Estats Units han tingut ressò arreu del món.

Liverpool

La Haia

EFE/EPA/Marco de Swart

Manifestació organitzada pel moviment Black Lives Matter aquest dimarts al Malieveld de la ciutat holandesa de la Haia.

Sydney

Manifestació contra el racisme policial a Sydney.

Protesta del moviment Black Lives Matter a Sydney aquest dimarts.

Nairobi

Protesta a Nairobi

Protesta davant de l'ambaixada nord-americana a Kènia en solidaritat amb els manifestants contra el racisme policial als Estats Units.

Londres

Protesta davant l'ambaixada nord-americana a Londres.

La capital britànica ha viscut també protestes davant l'ambaixada dels Estats Units.

stats