Internacional 25/07/2019

Mig Europa per sobre els 40 graus en un dia de calor històrica

París ha arribat a 42,6 graus i en països com Holanda, Bèlgica i Alemanya també hi ha hagut rècords

Miquel Bernis
3 min
Dones refrescant-se davant del Rijksmuseum d'Amsterdam / REUTERS Piroschka van de Wouw

BarcelonaL'onada de calor que ens afecta aquests últims dies comporta temperatures encara més altes en alguns indrets del centre d'Europa. Méteo France ha anunciat aquest tarda que a París s'ha arribat finalment a 42,6 graus, la temperatura més alta mai registrada a la ciutat. Per posar en context aquesta dada, val la pena recordar que ni a Madrid ni a Barcelona s'ha arribat mai a una temperatura tan alta, a Madrid el rècord de l'aeroport són 42,2 graus, i el del Retiro 40,7 (fixat precisament el 28 de juny d'aquest any). A Barcelona el rècord són 39,8 graus a la Zona Universitària, i data del dia 4 d'agost de l'any passat.

Fins ara el rècord tèrmic de la capital francesa eren els 40,4 graus que es van produir el 1947. Ni en l'onada de calor del 2003 i ni tampoc en l'anterior calorada del juny s'hi havia arribat. Altres ciutats de França com Lille i Dunkerque han arribat avui als 40 graus per primer cop des que es recullen dades.

No és l'únic punt del centre del continent en què s'ha arribat a 40 graus, països com Holanda i Bèlgica han superat per primer cop aquest llindar des que es recullen dades. També ha passat a Alemanya, a la ciutat de Lingen, molt a prop d'Holanda, el termòmetre ha arribat a 42,6 graus, un valor inèdit al país.

Al Regne Unit també hi ha hagut temperatures extremes, a Cambridge s'ha arribat a 38,1 graus i a l'aeroport de Heathrow, a Londres, la màxima d'avui s'ha enfilat fins als 37,9 graus, mai abans hi havia hagut al Rene Unit una temperatura tan alta en un dia de juliol.

Avui a Bèlgica s'ha tornat a batre el rècord de temperatura que ja es va superar ahir. La temperatura ha pujat fins a 40,7 graus a Beitem a tocar de la frontera amb França, una temperatura inèdita al país amb dades des del 1833. És el primer cop que s'arriba a 40 graus en algun punt de Bèlgica, segons ha explicat a Twitter el cap de predicció del Servei Meteorològic de Bèlgica, David Dehenauw. La temperatura més alta fins ahir a Bèlgica eren els 38,8 graus que s'havien registrat a Hechtel-Eksel i a Lieja l'any passat i també el 2015.

També a Holanda ahir s'hi estan produint temperatures inèdites des que es prenen dades. Ahir el termòmetre va pujar fins a 38,8 graus a Gilze-Rijen, al sud del país, segons una nota emesa pel Servei Meteorològic holandès (KNMI), però avui aquest rècord s'ha tornat a sobreescriure. Aquest migdia la temperatura ha arribat fins 40,4 graus en aquest punt d'holanda, primera temperatura de 40 graus al país. S'ha trencat així un rècord que feia 75 anys que es mantenia a Holanda: l'antic rècord de temperatura del país datava del 23 d'agost del 1944, quan es va arribar a 38,6 graus a Warnsveld.

L'onada de calor és més dura en aquestes regions del centre d'Europa que no pas al sud. Ahir per exemple a l'aeroport de Sevilla es va passar de 37,2 graus, i la màxima prevista per avui és de 35. A París ahir es va arribar a 39 i a Brussel·les a 36,2.

Dimarts també es van batre rècords de temperatura al País Basc, a l'observatori d'Igeldo, a San Sebastià, la temperatura va arribar als 39 graus, un valor que no s'havia produït mai amb dades des del 1928. L'onada de calor durarà fins divendres però en moltes d'aquestes ciutats la temperatura baixarà més de deu graus durant el cap de setmana.

stats