Els Països Baixos també fan marxa enrere amb l'oci nocturn

França, però, autoritza des d'aquesta nit la reobertura de les discoteques després de setze mesos tancades

2 min
Gent ballant en una discoteca de Sitges a finals de maig, durant una prova pilot per a l'obertura de l'oci nocturn.

LondresMarxa enrere en uns llocs, tímida obertura en uns altres. El continent europeu continua oferint tota mena de receptes per combatre o per refer-se dels efectes de la pandèmia. Els casos extrems aquest cap de setmana, per oposats, són els dels Països Baixos i França.

El primer ministre Mark Rutte ha anunciat aquesta tarda que es reimposen les restriccions d'aforament en sales de ball i discoteques, festivals musicals i restaurants en resposta a l'augment de les infeccions per covid-19 entre els adults joves. Aquestes mesures es comencen a aplicar aquest dissabte al matí i estaran en vigor, en principi, fins al 14 d'agost.

El govern neerlandès va aixecar la majoria de les mesures restrictives el 26 de juny, ja que els casos estaven remetent i al voltant de dos terços de la població ha rebut ja almenys una dosi de la vacuna, segons informacions de l'agència Reuters. Però amb els bars, restaurants i discoteques plenes de nou, l'augment de contagis s'ha disparat al ritme més ràpid en mesos. En les últimes 24 hores fins aquest divendres s'han registrat 7.000 contagis. Fa una setmana, eren menys de mil.

Amb tot, no es preveu que el país torni a un confinament generalitzat, com el viscut durant l'hivern. Però sí que s’espera que es prenguin mesures específiques per limitar la propagació de les infeccions entre adolescents i adults joves. L'emissora RTL ha informat que s'avançarà l'horari de tancament dels cafès i bars a la mitjanit i que es limitarà la participació en esdeveniments a l'aire lliure a un màxim de 1.000 persones, 500 quan els actes siguin en interiors.

Al voltant de tres quartes parts dels casos nous als Països Baixos es produeixen entre els joves i més de la meitat són de la variant delta, la mateixa que amenaça Catalunya i que també s'escampa a hores d'ara amb una RT d'entre 1,3 i 1,5 al Regne Unit.

Només un 30% de locals oberts

D'altra banda, a França, tot i que també s'espera que la variant delta sigui la dominant ja des d'aquest mateix cap de setmana, a partir també d'aquest divendres a la nit podran reobrir les discoteques. L'oci nocturn al país veí roman tancat des de fa 16 mesos. La capacitat es manté limitada al 75% de l'habitual i caldrà acreditar la vacunació o una prova. Aquest fet, segons informacions de l'Agence France-Presse, ha fet que molts clubs es mostrin reticents a obrir, ja que només el 21% de les persones de 18 a 29 anys, el grup demogràfic clau d'aquests establiments, han rebut la pauta completa de la vacunació. A les discoteques també es recomana l’ús de mascaretes, però no seran obligatòries.

Amb tot, la majoria dels clubs nocturns romandran tancats, ja que prefereixen continuar rebent les ajudes governamentals abans que no deixar-hi de tenir dret quan les condicions del negoci no són les òptimes. "Es tracta de la reobertura del 30% de les discoteques perquè el 70% no han pogut establir els protocols sanitaris estrictes" que se'ls demanen, ha declarat el ministre de Sanitat, Olivier Véran, a l'emissora de ràdio France Inter.

stats