CRISI DE L'EURO
Internacional 21/02/2013

Els pagesos se sumen a les protestes contra l'austeritat a Grècia

Vaga general i manifestacions massives a les portes de la visita de la 'troica'

Cristina Mas
2 min

Barcelona.El guió del drama grec es repetia ahir: vaga general i manifestacions massives, poc abans de la visita dels inspectors de la troica , que demanen una nova retallada a canvi del pròxim tram del rescat. Però aquest cop va sortir a escena un nou actor: els milers de pagesos que al volant dels seus tractors van bloquejar carreteres i van arribar a desfilar pel centre d'Atenes. La crisi, i més recentment l'augment del preu del gasoil, ha fet mobilitzar els agricultors. I el detall no és poc important: fins ara eren la principal base electoral de Nova Democràcia, el partit del primer ministre conservador, Andonis Samaràs. Al juny Samaràs va guanyar les eleccions davant Syriza, la coalició de l'esquerra antiausteritat, per poc més de 170.000 vots.

Tret d'alguns incidents aïllats entre manifestants i policia al barri d'Exarchia, desenes de milers de persones es van manifestar pacíficament a Atenes. Les protestes es van reproduir a gairebé totes les regions gregues. També va ser notable la presència d'estudiants universitaris: fins ara l'educació superior (que a Grècia és gratuïta) s'havia salvat de les retallades, però des del gener hi ha sobre la taula un pla per tancar les universitats de 12 ciutats i fusionar diverses facultats en una gran "universitat federal" a Atenes.

Grècia ha viscut més de vint vagues generals en dos anys, i pateix un nivell rècord d'atur (gairebé el 27%, i més del 60% entre els joves, segons les dades oficials). "Hi ha una sensació mixta de cansament i de desesperació", explicava per telèfon a l'ARA Spyros Gkelis, un bioquímic que s'ha vist obligat a canviar el laboratori per l'activisme. "Hi ha gent que ja ha tirat la tovallola, però també nous sectors que tot just s'hi estan implicant ara. Per desgràcia la situació a Grècia no deixa d'empitjorar. No veiem cap bona notícia en l'economia ni res positiu d'aquest govern". "Lladres!" i "No volem ser esclaus al segle XXI", van ser algunes de les consignes més cridades ahir a Atenes.

El pols dels funcionaris

Entrevistat durant la protesta per l'agència Reuters, Ilias Iliopulos, secretari general d'Adedy, el sindicat de la funció pública, advertia: "Som a les portes d'una explosió social". Adedy i la GSEE, majoritària al sector privat, (les dues centrals organitzen més de la meitat dels treballadors del país) van convocar conjuntament la vaga.

El mes passat el govern de Samaràs no va dubtar a recórrer a les lleis d'emergència per obligar a treballadors del metro i mariners en vaga a tornar a la feina. Dilluns, però, va anunciar que retirava el pla d'acomiadar 1.900 funcionaris, tot i que havia promès als creditors internacionals que reduiria la plantilla de treballadors públics.

stats