Orbán i Le Pen, units contra l'Europa "imperialista" i "intervencionista"

El mandatari hongarès rep per primera vegada la líder de l'extrema dreta francesa a sis mesos de les eleccions als dos països

2 min
La líder del Reagrupament Nacional, Marine Le Pen, i el primer ministre hongarès, Viktor Orbán

BarcelonaFeia temps que Marine Le Pen buscava la foto de l'encaixada de mans amb el primer ministre hongarès, l'ultranacionalista Viktor Orbán. Després de diversos cops de porta, aquest dimarts per fi li ha arribat el moment, i Budapest s'ha convertit en l'escenari d'un intercanvi d'interessos i favors a sis mesos de les eleccions tant a França com a Hongria.

La presidenta del Reagrupament Nacional (RN), i fins ara líder indiscutible de l'extrema dreta francesa, veu com Éric Zemmour –periodista, escriptor i, per sobre de tot, polemista– li trepitja els talons a les enquestes –o fins i tot la supera– i aposta fort en la batalla pels votants més radicals, malgrat que encara ni tan sols ha confirmat la seva candidatura a les presidencials de l'abril.

La visita de Le Pen a la capital hongaresa ha arribat, de fet, un mes després que Zemmour ja es reunís amb Orbán. Aquella trobada, però, va ser privada, en el marc de la denominada Cimera Demogràfica de Budapest, mentre que la líder de l'RN ha aconseguit una roda de premsa conjunta. Un gest que, segons diversos analistes, contribueix a crear-li un perfil més presidenciable.

Fins ara Orbán havia evitat reunir-se amb Le Pen i qualsevol llaç amb ella. "No tinc absolutament res a veure amb la senyora Le Pen, res", va dir fa dos anys en una entrevista. "Quan els líders polítics estan fora del poder, poden dir i fer el que vulguin. Poden descontrolar-se. No vull barrejar-me amb res d'això", va afegir.

La situació, però, ha canviat després de la sortida del seu partit, Fidesz, del Partit Popular Europeu de l'Eurocambra al mes de març. El mandatari hongarès busca des de llavors aliats per mirar de crear un grup parlamentari europeu a la dreta de la dreta. Aquest estiu va promoure una declaració conjunta en contra de la "federalització" de la UE, signada per una quinzena de líders de l'extrema dreta, com Santiago Abascal, de Vox; Le Pen, i el líder de la Lliga, Matteo Salvini.

El mandatari hongarès, a més, s'enfronta també a unes eleccions a l'abril que es preveuen renyides, per primera vegada contra un candidat únic de l'oposició, Péter Márki-Zay, un pare de set fills, religiós i de perfil conservador que dificulta el discurs de salvador dels valors cristians europeus que Orbán ha intentat capitalitzar.

Contra la UE "imperialista"

A la roda de premsa a Budapest, tot han sigut elogis creuats i un atac conjunt a l'Europa "imperialista" i "intervencionista". "La pressió ideològica a la Unió Europea mai ha sigut tan forta com ara", ha dit el primer ministre, que ha comparat la UE amb la Unió Soviètica, que va imposar una dictadura comunista al país durant més de quatre dècades. "Els procediments d'infracció no són com els tancs soviètics, però també són una forma d'intervenció", ha argumentat.

"L'Hongria del 2021, sota el lideratge de Viktor Orbán, està al capdavant de la lluita per la llibertat de la gent, una lluita essencial en un món ple de temptacions totalitaristes", ha afegit Le Pen, que ha rebut un suport clar quan el primer ministre hongarès ha assegurat que és "dos passos més a prop" d'ella que de Zemmour.

stats