Internacional 22/08/2019

Espanya acollirà almenys 15 migrants de l''Open Arms'

El govern espanyol els traslladarà a l'Estat amb el vaixell de l'armada 'Audaz'

Laia Forès / Regina Laguna
3 min
Migrants i activistes d'Open Arms, esperant desembarcar

Madrid / Brussel·lesEspanya acollirà almenys 15 dels immigrants que va rescatar l''Open Arms' fa tres setmanes i que finalment van poder desembarcar dimarts a l'illa italiana de Lampedusa després d'una decisió judicial. La vicepresidenta en funcions del govern espanyol, Carmen Calvo, ho ha anunciat aquest dijous. A més d'Espanya, quatre socis europeus més –Alemanya, França, Portugal i Luxemburg– acolliran els migrants, que ara mateix són en un centre de Lampedusa.

La xifra, però, no és definitiva perquè en un primer moment, quan es va pactar el repartiment, eren sis estats membres els que es van oferir a acollir les persones rescatades per l'ONG catalana, però finalment Romania no n'acollirà cap. "En principi, en el repartiment que vam fer estava inclosa Romania i per Espanya eren 15", ha assegurat la vicepresidenta.

Calvo ha explicat que els 15 immigrants viatjaran a Espanya amb el vaixell de l'armada 'Audaz', que el govern espanyol va decidir enviar dilluns cap a Itàlia, poques hores abans que s'ordenés el desembarcament dels rescatats per l''Open Arms'. Segons la vicepresidenta, és més "útil i eficient" que el buc acabi la travessia (es calculava que trigaria tres dies en arribar) i que porti la quinzena de migrants de tornada fins a l'Estat. "Hauria estat més complicat optar per una altra decisió", ha justificat.

Compareixença de Calvo al Congrés

De la seva banda, la ministra de Defensa, Margarita Robles, ha assenyalat el ministre de l'Interior italià, Matteo Salvini, com a culpable de la situació que ha viscut l'Open Arms. "Fem directament responable Salvini, que va incomplir les mínimes normes de dret marítim", ha subratllat. Segons Robles, Espanya ha complert amb la seva obligació per gestionar "una emergència humanitària que era conseqüència de l'actuació absolutament inqualificable i de menyspreu per part de Salvini.

Robles no ha estat capaç d'explicar amb claredat per què els migrants els traslladarà a Espanya un buc de l'armada -amb el cost que suposa- i no amb avió. Des del govern espanyol en funcions només ho justifiquen assegurant que és "més segur". L'executiu, però, es nega a fer públic quin cost té l'operació de 'L'Audaz': a preguntes de l'Ara, ni el ministeri de Defensa ni Moncloa han volgut especificar-ho. De fet, el govern espanyol ha imposat el silenci informatiu general al voltant de la crisi de 'l'Open Arms' i no ha ofert pràcticament cap informació al respecte. Segons la pàgina web de l'armada, el buc té 94 metres d'eslora i una tripulació formada per 48 persones.

La gestió que ha fet l'executiu socialista de la crisi de l'Open Arms ha estat molt criticada pels partits polítics de l'oposició. Els grups d'ERC, Unides Podem i Compromís al Congrés han anunciat que aquest divendres registraran una petició perquè la vicepresidenta del govern en funcions comparegui per oferir explicacions.

6.000 euros per migrant acollit

La Unió Europea pagarà a Espanya 6.000 euros per cadascun dels migrants de l''Open Arms' que aculli, i farà el mateix amb els altres quatre països que rebin part dels rescatats. Aquests diners procedeixen dels fons per a la immigració que la Unió Europea va aprovar el 2015 amb la crisi dels refugiats de Síria, segons ha informat la Comissió Europea.

El 2015 la Unió Europea va aprovar un pressupost de 240 milions d'euros addicionals per donar suport durant 24 mesos al repartiment de migrants. El període s’ha ajornat perquè no s'ha esgotat el pressupost i per aplicar-lo als migrants que arriben en embarcació pel Mediterrani.

Es tracta d’un finançament de la Unió per al reallotjament voluntari als països membres, que també és voluntari per als immigrants. Aquests no estan obligats a demanar asil al país d’acollida, però tampoc poden triar. La següent opció és quedar-se on desembarquen. Malgrat això, sempre poden demanar anar a un estat membre on tinguin família, d’acord amb la llei europea de reagrupació familiar.

Als migrants de l’'Open Arms' se'ls aplicarà el Conveni de Dublín per a la deslocalització voluntària i seran registrats a Itàlia, abans del seu trasllat a l'estat membre que s'ha mostrat disposat a acollir part d'aquestes persones.

Respecte a l''Ocean Viking', el vaixell humanitari operat per les ONG Metges Sense Fronteres i SOS Mediterranée, la Comissió Europea ha comunicat que durant les últimes setmanes han plantejat la situació del vaixell 'Ocean Viking' "dins dels contactes amb els estats membres" i que estan a la espera que hi hagi un grup de països que es facin càrrec dels migrants. “Com hem fet en cada ocasió quan se'ns ha sol·licitat, estem disposats a coordinar-nos i donar suport a l’acollida dels immigrants a bord després del seu desembarcament, si hi ha estats membres disposats a participar en esforços solidaris”, afegeixen les mateixes fonts.

stats