Meteorologia
Internacional 25/06/2019

L’onada de calor que ofega Europa també arriba a Catalunya

Els termòmetres poden arribar als 40 graus a França, Alemanya, Bèlgica, Itàlia i Suïssa

Ara
3 min
Una família de turistes nord-americans a Berlín es refresca a una font del centre de la ciutat, aquest dimarts.

BarcelonaL’estiu va aterrar a Europa divendres passat amb temperatures més altes del que és habitual: els termòmetres d’alguns països de l’interior, com Alemanya, s’enfilen des del cap de setmana fins als 40 graus i, segons els instituts meteorològics, la calor s’hi quedarà com a mínim fins a la setmana que ve. Països com França i Bèlgica han activat els últims dies mesures d’alerta en previsió que les temperatures puguin arribar a valors rècord, i Suïssa també ha activat avisos per calor. El Regne Unit és, ara per ara, l’únic país de l’oest europeu on la calor encara no causa estralls.

L’augment sobtat de temperatures també afecta l’estat espanyol. A Catalunya s’espera que la primera onada de calor del 2019 -causada per una bossa d’aire calent procedent de l’Àfrica subsahariana- no s’acabi fins diumenge. Per això Protecció Civil va activar dimarts l’alerta del pla Procicat per onada de calor generalitzada arran de la previsió que la temperatura superi els 40 graus a Ponent i en moltes comarques de la Catalunya Central. De fet, la situació de calor extrema catapultarà les temperatures fins a valors rècord a partir de dijous, i molt especialment de cara a divendres, informa Miquel Bernis.

Alemanya

“Nits tropicals pures”, segons els meteoròlegs

L’anticicló Ulla deixarà aquesta setmana les temperatures més altes registrades a Alemanya en un mes de juny dels últims 70 anys. Els meteoròlegs preveuen temperatures d’entre 31 i 38 graus, que es podrien descontrolar fins a 40 a les regions prop del riu Rin, informa Andreu Jerez. Les previsions descarten, a més, tempestes d’estiu, habituals a Alemanya quan les temperatures superen la frontera dels 30 graus. Així, la temperatura a les nits quedarà entre 20 i 25 graus i els experts parlen de “nits tropicals pures”.

França

El 70% de l’àrea metropolitana parisenca en alerta taronja

El servei meteorològic francès ha advertit que s’està vivint un episodi calorós “excepcional per a l’època de l’any” i ha avisat que durarà almenys sis dies més, segons informa Alícia Sans. Fins a 65 dels 96 departaments francesos del territori metropolità estan en alerta i fins divendres -quan es preveu que es produeixi el pic de calor- les temperatures arribaran als 41 graus. Una de les conseqüències de l’onada de calor és un nou episodi de contaminació atmosfèrica a la regió de l’Illa de França: l’Ajuntament de París va anunciar ahir que només podran circular temporalment els vehicles elèctrics, d’hidrogen, els de gasolina matriculats a partir del 2006 i els dièsel que daten del 2011.

Bèlgica

El país adverteix d’“una calor forta” fins dimecres que ve

Bèlgica va activar ahir l’alerta taronja per altes temperatures i, segons l’Institut Reial de Meteorologia, l’onada de calor s’allargarà fins dimecres vinent. Tret de les zones costaneres, com la regió de Flandes Occidental, els termòmetres pujaran fins als 35 graus a tot el territori, sobretot a la capital, Brussel·les, i també en poblacions com Anvers.

Itàlia

Les temperatures més elevades del segle a la ciutat de Milà

Temperatures de 43 graus en ciutats del nord d’Itàlia com Alessandria. Fa un segle que el país mediterrani no registrava uns valors tan elevats i, de fet, els experts conclouen que s’estan registrant temperatures “insòlites” i que entre dimecres i divendres s’espera que el termòmetre s’enfili fins als 40 graus a la ciutat de Milà. Segons informen els serveis d’urgències de Siena (al centre d’Itàlia) a Efe, més d’un centenar de persones ja han requerit assistència per símptomes d’insuficiència cardíaca i deshidratació a causa de la calor.

Regne Unit

Les illes Britàniques s’escapen de l’infern europeu

L’onada de calor no impactarà amb tanta força al Regne Unit, d’acord amb l’agència meteorològica britànica: les temperatures més altes s’assoliran durant el cap de setmana, però sense superar els 32 graus, en ciutats com Londres i Cardiff. Uns valors potser prou excepcionals per a l’última setmana de juny a les illes Britàniques, però lluny d’altres onades recents -com la del 2006 i la del 2013- en què al juliol es van superar els 35 graus. Les zones més afectades per l’augment de la temperatura són l’oest de Midlands, a la regió central d’Anglaterra, i el sud-est i sud-oest de l’illa de la Gran Bretanya, segons informa Quim Aranda.

stats