ESCÀNDOL ALS ESTATS UNITS
Internacional 13/11/2012

Les ombres de l'afer amorós que ha sacsejat la CIA

L'afer extramatrimonial que ha sacsejat la CIA està ple d'interrogants. La Casa Blanca diu que desconeixia la relació entre el ja exdirector de l'agència i la seva biògrafa. Els republicans ho posen en dubte.

Mariona Ferrer I Fornells
3 min
Les ombres de l'afer amorós
 Que ha sacsejat la CIA

BARCELONA.David Petraeus, fins ara el director de l'agència d'intel·ligència nord-americana -la CIA-, va anunciar que deixava el càrrec divendres per un afer extramatrimonial. Des de llavors han sortit a la llum tot de detalls sobre aquesta relació amb la seva biògrafa, Paula Broadwell. L'última peça d'aquest trencaclosques porta la firma d'una dona de 37 anys i resident a Tampa (Florida), Jill Kelley, que hauria rebut amenaces de la mateixa Broadwell, investigada per l'FBI. Els primers indicis de tot l'afer es remunten a l'estiu, però fins ara, després de les eleccions als EUA, no ha explotat.

¿Des de quan coneixia la infidelitat l'FBI?

Segons fonts de l'FBI que cita el New York Times , tant l'agència federal com el departament de Justícia tenien proves de l'afer entre David Petraeus i Paula Broadwell des de l'estiu. Però cap membre dels dos organismes va comunicar-ho a la CIA fins la setmana passada perquè la investigació estava "incompleta" i no hi havia proves suficients per demostrar que la relació estava posant en perill la seguretat de l'agència, segons informa el rotatiu.

La Casa Blanca va forçar Petraeus a dimitir?

Tota la informació oficial apunta que Petraeus no va saber res de la investigació fins fa dues setmanes, quan agents de l'FBI van discutir la investigació amb el general, i que la Casa Blanca, al seu torn, no va assabentar-se'n fins que Petraeus els en va informar. Veient que un afer extramatrimonial pot arribar a tenir rang de crim dins de l'exèrcit dels Estats Units i en particular a l'agència d'intel·ligència, Petraeus mateix va presentar una carta de dimissió.

¿Va amagar la informació el president dels EUA?

Segons fonts de la Casa Blanca, Obama va rebre la notícia sobre la investigació poques hores després d'haver-se imposat a Mitt Romney. Però els republicans pensen que va amagar la informació justament per evitar-se una bomba a poques setmanes de les eleccions i mentre intentava desvincular-se del dur atac al consolat de Bengasi. Diferents congressistes s'han unit per aconseguir que David Petraeus declari aquesta setmana davant de la Cambra de Representants; es tracta d'un assumpte espinós, ja que no està obligat legalment a fer-ho una vegada cedides les seves responsabilitat a la CIA.

¿En qui confiarà Obama per a aquest càrrec?

Hi ha dos noms claus sobre la taula. Primerament, l'actual vicedirector de la CIA, Michael J. Morell, que ha pres les regnes de l'agència des de la dimissió de Petraeus. Es tracta de l'analista d'intel·ligència més respectat de la organització i va ser assessor del president George Bush just després dels atacs de l'11-S. Morell, llavors, gairebé vivia a la Casa Blanca i sovint se'l podia trobar al ranxo de Bush a Texas.

L'altra opció, potser més controvertida, és la de John O. Brennan, un agent retirat de la CIA que durant aquesta legislatura d'Obama ha gestionat la logística d'intel·ligència dels EUA des de l'Ala Oest de la Casa Blanca. Brennan ja va ser un dels principals candidats per liderar l'agència el 2008, però les denúncies de grups de drets humans per haver donat suport a tortures van forçar Obama a repensar-s'ho.

Tots dos, tant Morell com Brennan, han tingut un rol clau durant l'operació per matar Bin Laden i en el programa informàtic encobert per minar les temptatives de l'Iran de fabricar la bomba atòmica.

¿David Petraeus tenia una altra amant?

La quarta peça d'aquest trencaclosques es diu Jill Kelley, té 37 anys i viu amb el seu marit i tres fills a Tampa (Florida). Kelley -amiga de la família Petraeus des de fa cinc anys- va alertar fa mesos un amic personal agent de l'FBI d'un seguit de correus anònims que l'amenaçaven d'esbombar els seus flirtejos amb el general. Aquest agent de l'FBI va obrir una investigació per saber d'on provenien els correus i van topar-se amb un compte que també intercanviava missatges picants amb el mateix David Petraeus i que portava el nom de la seva biògrafa, Paula Broadwell. Primer van investigar si havien piratejat el compte del general, però la investigació va concloure que hi havia un afer extramatrimonial.

stats