Internacional 12/08/2019

La xifra de migrants que esperen desembarcar s’enfila a mig miler

El vaixell ‘Ocean Viking’ fa un quart rescat i salva 105 persones més

Ara
3 min
Fotografia cedida per l'ONG SOS Mediterranée  del moment en que diversos immigrants són rescatats per ser portats a bord del vaixell de rescat Aquarius el 10 d'agost del 2018

BarcelonaLa xifra de migrants que esperen port al Mediterrani central per poder desembarcar ja és de 507, després que el vaixell humanitari Ocean Viking fes ahir un quart rescat i salvés 105 persones més. L’embarcació, operada per les ONG Metges Sense Fronteres i SOS Mediterranée, ja té a bord un total de 356 migrants, que se sumen als que són a l’ Open Arms. L’ONG badalonina té ara a càrrec 151 persones, després que en les últimes hores tres migrants greument malalts i els seus acompanyants fossin evacuats a Malta i Itàlia.

Tot plegat fa la situació insostenible i obliga la Unió Europea a pronunciar-se d’una vegada sobre el destí d’aquest més de mig miler de persones, algunes de les quals fa tretze dies que són en alta mar sense que cap país els ofereixi una solució. Malta rebutja que desembarquin als seus ports, i Itàlia continua brandant el seu decret de seguretat, que estableix penes de presó i multes de fins a un milió d’euros per a les embarcacions que entrin sense permís en aigües territorials italianes.

La Comissió Europea

El president del Parlament Europeu, David Sassoli, va enviar una carta dijous passat al cap de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, en la qual demanava assistència humanitària urgent per a les 121 persones que aleshores hi havia a bord de l’ Open Arms. Ara, en tan sols quatre dies, el nombre de persones que esperen port al Mediterrani central ja s’ha multiplicat per quatre. Juncker encara no hi ha donat cap resposta, però es preveu que la Comissió Europea es pronunciï aquesta mateixa setmana. “Hem contactat amb els estats membres per explorar possibles opcions en cas d’una potencial futura reubicació voluntària de les persones del vaixell”, va declarar ahir al matí la portaveu comunitària Tove Ernst, en referència a l’Open Arms i quan l’ Ocean Viking encara no havia dut a terme el seu quart rescat.

Mentrestant, i a causa de la situació de desesperació, el capità de l’ Open Arms, Marc Reig, va intentar buscar ahir una alternativa per desembarcar les persones més vulnerables que hi ha a bord i, de retruc, fer que Espanya mogui fitxa d’una vegada en el viciat tauler europeu: va demanar asil a l’ambaixada espanyola a Malta per als 31 menors rescatats que hi ha al vaixell humanitari. Es tracta de 27 menors que no estan acompanyats per cap familiar, uns bessons de només nou mesos, un nen de 6 anys i una nena de dotze. Reig assegura en un escrit que va remetre a la legació diplomàtica que els 31 menors “compleixen les condicions per ser reconeguts com a refugiats”, i sol·licita que es tramiti el seu asil de manera urgent vista la situació d’incertesa en què es troba l’ Open Arms, segons va informar ahir l’agència Efe, que va tenir accés al text.

Al vaixell, els 151 migrants estan amuntegats a la coberta de popa, en un espai que només fa 16 metres de llarg per 9,5 d’ample. Tan sols disposen de dues latrines i amb prou feines es poden rentar. La disponibilitat d’aigua també és limitada. A més, es preveu que demà un temporal amb onades de fins a 2,2 metres d’alt afecti la zona on és el vaixell, a unes 30 milles de Lampedusa. Ahir el director d’Open Arms, Oscar Camps, denunciava a Twitter que Itàlia i Malta ja han prohibit que el vaixell humanitari entri a les seves respectives aigües territorials per protegir-se del temporal. I en declaracions a la cadena Cope, acusava el president espanyol en funcions, Pedro Sánchez, de posar-se “de perfil”. “Estic indignat perquè no estan fent res i s’obliden que és un vaixell espanyol”, també va afirmar. Mentrestant, a Barcelona, 300 persones es van manifestar al passeig de Gràcia amb el lema “Volem acollir”.

Per la seva banda, el secretari d’organització del PSOE, José Luis Ábalos, va declarar ahir: “Si tinguéssim un vaixell en aquestes circumstàncies a les nostres costes, ja hauria desembarcat”. Però no va oferir cap solució, de moment, per a l’ Open Arms.

stats