Internacional 09/08/2013

Obama: “El nostre objectiu no és espiar els ciutadans sinó protegir-los”

El president anuncia reformes perquè els programes d'espionatge respectin els drets civils, diu que Snowden "no és un patriota" i l'insta a tornar als EUA i defensar els seus arguments davant d'un tribunal

Agències
2 min

WashingtonEl president dels Estats Units, Barack Obama, ha anunciat aquest divendres una sèrie de reformes "per fer més harmònics amb el respecte als drets civils" els polèmics programes d'espionatge de les comunicacions telefòniques i digitals revelats per Edward Snowden. "No n'hi ha prou que aquests programes tinguin la meva confiança, també el poble nord-americà ha de confiar en ells", ha indicat Obama quan ha anunciat aquestes reformes.

Obama ha fet aquestes declaracions durant l'última roda de premsa abans de marxar de vacances. Durant la seva intervenció ha reiterat que l'objectiu del seu govern "no és espiar els ciutadans". Obama ha recordat que quan era senador havia expressat el seu "escepticisme" davant aquests programes i ha assegurat que com a president ha pres mesures per assegurar-se que estan sotmesos a una "forta supervisió" per "protegir els drets del poble nord-americà". Alhora, ha reiterat que cal trobar "un balanç" entre la seguretat i la privacitat ", i ha sostingut que després de les revelacions de Snowden, que va treballar amb la CIA i la NSA, s'ha produït un debat "molt apassionat" sobre aquests programes.

Les mesures

Obama ha anunciat quatre mesures específiques per donar més transparència a aquests programes, entre elles treballar amb el Congrés per trobar "reformes apropiades" a la secció 215 de la llei patriota, que autoritza a recollir dades telefòniques dels nord-americans. El segon pas contempla treballar també amb el Congrés per millorar la confiança de la societat i la transparència de la cort encarregada de supervisar l'aplicació de la llei de vigilància de la intel·ligència estrangera (Fisa), que regula l'espionatge a l'estranger.

A més, ha dit que el seu govern donarà als ciutadans "la major quantitat d'informació possible" sobre aquests programes i que el departament de Justícia publicarà els arguments legals que emparen la llei patriota, aprovada després dels atemptats terroristes de l'11 de setembre de 2001. El quart pas serà la creació d'un grup d'experts per donar recomanacions sobre com millorar els programes.

"No estem interessats a espiar els nostres ciutadans, sinó a protegir-los", ha destacat el president, que ha rebutjat que l'extècnic de la CIA Edward Snowden sigui un "patriota", i ha afirmat que hi ha altres "canals" on podria haver expressat la seva "inquietud" abans de revelar els programes d'espionatge de les comunicacions telefòniques i digitals.

Obama ha instat Snowden, que ha rebut asil temporal a Rússia, a tornar als EUA per defensar els seus arguments davant d'un tribunal.

stats