Internacional 14/11/2021

Una nova absència d'Elisabet II inquieta el Regne Unit

Buckingham ha comunicat que la monarca, de 95 anys, no assistiria al Remebrance Sunday per un problema a l'esquena

2 min
La reina Elisabet II en una imatge d'arxiu

BarcelonaLa reina Elisabet II ha sigut la gran absent en un acte oficial pels caiguts en combat celebrat a Londres. La causa ha sigut un problema d'esquena, un nou contratemps que manté enceses les alarmes al Regne Unit respecte a la salut de la monarca. El Palau de Buckingham ha difós, a primera hora, un comunicat per anunciar que la sobirana, de 95 anys, "després d'haver patit una lesió muscular a l'esquena", havia decidit aquest matí "amb gran pesar" que no podria anar al Remembrance Sunday. Aquesta font oficial ha destacat la "decepció" de la reina per perdre's el que és un dels compromisos de la seva agenda que per a ella tenen més significat.

Hauria sigut, a més, el primer acte al qual acudia ella en persona –el seu últim compromís públic va ser una recepció per a líders empresarials a Windsor el 19 d'octubre– després d'haver reposat durant gairebé un mes per consell mèdic. "Com en anys anteriors, es dipositarà una garlanda en nom de Sa Majestat per part del príncep Carles. La seva altesa reial, juntament amb la duquessa de Cornualla, el duc i la duquessa de Cambridge, el comte i la comtessa de Wessex, la princesa reial i el vicealmirall Sir Tim Laurence, el duc i duquessa de Gloucester, i el duc de Kent i la princesa Alexandra, hi estaran presents avui, com estava planejat", concloïa el comunicat esmentat.

Després de diversos ensurts, la salut de la longeva monarca és últimament motiu d'inquietud al país. Sobretot després que el 20 d'octubre s'hagués de quedar una nit hospitalitzada, per primera vegada en vuit anys, per sotmetre's a proves preliminars. La reina, que era adolescent durant la Segona Guerra Mundial, s'ha vist forçada a faltar a diversos actes durant gairebé un mes després que els doctors li recomanessin repòs.

Una imatge del Remembrance Sunday d'aquest 2021.

A la sobirana se la va veure, a més, caminar ajudada d'un bastó durant un servei a l'abadia de Westminster al començament del mes passat. Els mitjans locals van ser ràpids a l'hora de fer notar que es tractava de la primera vegada que Sa Majestat feia una cosa així en un gran esdeveniment públic. Quan va fer 90 anys va deixar de fer viatges a l'estranger –els va delegar en membres més joves de la seva família–, encara que ha continuat mantenint una agenda oficial potent.

L'autora britànica especialitzada en reialesa Penny Junor alerta en declaracions recollides avui per mitjans britànics que la reina s'endinsa, als 95 anys, en una "nova fase" en què no se la veurà en públic amb tanta freqüència. L'experta qualifica l'absència de "molt trista per a la reina", al tractar-se d'un esdeveniment en què "realment li agrada estar". Joe Little, director gerent de la revista especialitzada Majesty, assenyala que l'absència "és clarament un contratemps" per "problemes de mobilitat".

stats