L'atac rus a Ucraïna

Ucraïna trencarà relacions diplomàtiques amb l'Iran per l'ajuda militar a Rússia

Els atacs russos ja han destruït el 30% de les centrals elèctriques ucraïneses

3 min
Serveis d'emergència responent a un incendi a una una instal·lació d'infraestructura energètica a Kíev, després d'un bombardeig  el 18 d'octubre de 2022 .

BarcelonaEls atacs russos de les últimes setmanes amb drons han causat una crisi diplomàtica al més alt nivell entre Ucraïna i l'Iran, país que està subministrant a Moscou aquests aparells assassins, segons Kíiv. El ministre d'Exteriors ucraïnès, Dmitró Kuleba, ha anunciat aquest dimarts que ha proposat al president del país, Volodímir Zelenski, trencar totes les relacions diplomàtiques amb Teheran. Ha acusat l'Iran d'haver-se convertit "en un còmplice dels crims russos" en territori ucraïnès i ha remarcat que Kíiv adoptarà una posició "clara i justa". "Si l'Iran deixa de proporcionar armes a Rússia, parlarem de recuperar les relacions", ha conclòs Kuleba, que ha retret "les mentides" de les autoritats iranianes, que han negat la seva contribució a la guerra, malgrat que l'ús de drons de fabricació iraniana s'ha documentat clarament sobre el terreny.

Kuleba ho ha anunciat en una roda de premsa en què també ha avançat que enviarà aquest mateix dimarts una carta a Israel per demanar-li el subministrament urgent de sistemes de defensa antiaèria, a més de cooperació perquè Ucraïna pugui adquirir la tecnologia necessària per garantir la seva defensa. Fa dos dies, el ministre d'Afers de la Diàspora d'Israel, Nachman Shai, va deixar clara la posició israeliana de suport a Kíiv: "Ja no hi ha cap dubte sobre on hauria de situar-se Israel en aquest conflicte sagnant. Ha arribat el moment que Ucraïna rebi també ajuda militar, tal com ofereixen els EUA i els països de l'OTAN", va dir a Twitter.

El portaveu de les forces aèries d'Ucraïna, Iuri Ignat, ha assegurat aquest dimarts que han aconseguit abatre el 85% dels drons kamikazes iranians del model Shahed-136 llançats per Rússia al seu territori. Amb tot, l'exèrcit rus ha aconseguit destruir algunes infraestructures crítiques ucraïneses amb aquests aparells, amb la mirada posada en les instal·lacions energètiques, tot i que també s'han atacat edificis residencials.

Atacs contra infraestructures crítiques

El president Zelenski ha considerat que els atacs a les infraestructures energètiques són "un altre tipus d'atacs terroristes" de Rússia, i ha concretat que des del 10 d'octubre el 30% de les estacions elèctriques d'Ucraïna han quedat destruïdes, cosa que ha comportat "apagades massives" a tot el país. En una publicació a Twitter, ha afegit que "no queda espai per a les negociacions amb el règim de Putin".

Després que aquest dilluns cinc drons impactessin contra diverses zones de Kíiv i causessin quatre morts, avui Moscou ha llançat una nova onada d'atacs contra infraestructures energètiques ucraïneses, tant a la capital com en altres ciutats del país: continua l'estratègia de deixar els ucraïnesos sense llum ni calefacció a les portes de l'hivern.

El cap adjunt de l'oficina de la Presidència d'Ucraïna, Kirilo Timoixenko, ha concretat que s'han produït tres explosions en una infraestructura elèctrica a la part de Kíiv situada al marge esquerre del riu Dnipró. L'alcalde de la capital, Vitali Klitxkó, ha informat a través de Telegram que els atacs han afectat dues "infraestructures essencials" i ha afirmat que els subministraments d'electricitat i aigua han quedat "parcialment limitats en moltes cases" a la part est de la capital. "Faig una crida a tots els residents de Kíiv perquè estalviïn tanta electricitat com sigui possible", ha dit Klitxkó, que ha recomanat no engegar aparells elèctrics potents: "A les cases on el subministrament d'aigua ja s'ha aturat temporalment es demana als residents que trobin l'estació de bombeig o la font més a prop per a l'aigua potable".

Segons la informació preliminar de la Fiscalia ucraïnesa, els bombardejos sobre Kíiv han causat dos morts i un ferit. A més, aquest dimarts s'han registrat atacs russos en altres ciutats com Jitómir, Mikolàiv, Zaporíjia, Khàrkiv i Dnipró, al sud i l'est d'Ucraïna. A Jitómir no hi ha ni aigua ni electricitat, segons Serhí Sukhomlin, alcalde d'aquesta ciutat a uns 140 quilòmetres a l'oest de Kíiv, que abans de l'inici de la invasió russa tenia una població de 260.000 persones.

També hi ha hagut atacs a l'est: a Khàrkiv, la segona ciutat d'Ucraïna, les forces russes han llançat vuit míssils, segons el governador de la regió, Oleh Sinegubov. I al sud: a Mikolàiv, un míssil ha destruït una casa i ha matat una persona, i també hi ha hagut un bombardeig en un mercat de flors.

stats