Internacional 20/03/2013

Un nord-americà nascut a Damasc lidera el 'govern' rebel sirià

La coalició opositora escull per un estret marge un executiu establert a Texas

Anne Barnard
4 min

The New York Times / Beirut (Líban)La principal coalició opositora de Síria ha escollit un ciutadà nord-americà nascut a Damasc com a primer ministre d'un govern interí que s'ha d'encarregar de canalitzar l'ajuda internacional als rebels i alhora construir una alternativa al règim de Baixar al-Assad. Ghassan Hitto, de 50 anys, un executiu de tecnologies de la informació que fins fa poc vivia a Texas, és la persona de consens per unir l'oposició al darrere d'un líder, sota la pressió dels Estats Units i els seus aliats, que exigien una cadena clara de comandament com a condició per incrementar l'ajut als rebels.

Però no hi havia unanimitat a l'hora de triar Hitto, fins ara un desconegut en política, que es va donar a conèixer amb els esforços que va fer per millorar l'entrega d'ajuda humanitària. Després d'un dia de maniobres i d'una votació a Istanbul que es va allargar fins a la matinada de dimarts, va obtenir 35 vots, només 3 més que Assad Mustafà, que havia estat ministre d'agricultura amb Hafiz al-Assad, pare del president sirià.

Hitto s'enfronta al desafiament d'establir una autoritat administrativa a les zones del nord de Síria que han estat alliberades pels rebels i estan fora del control del règim. Les tropes lleials a Damasc encara controlen la guerra al cel i qualsevol que intenti establir un govern a les zones controlades pels rebels s'exposa a un atac aeri.

A més, els combatents i activistes de l'interior han denunciat que la coalició els ofereix poca ajuda concreta en la lluita per derrocar el règim i es mostren escèptics amb qualsevol govern provisional amb base a l'exili. Els líders de l'oposició fora del país discrepen sobre el sentit d'establir un govern interí. Fahed al-Masri, portaveu de la unitat de comandament de l'Exèrcit Sirià Lliure (ESL), qüestiona que pugui funcionar un govern que controla tan pocs territoris i recursos però que s'ha de fer responsable d'un milió de refugiats i el triple de desplaçats interns.

Hitto ha reiterat que descarta negociar amb Damasc, davant els esforços vacil·lants de l'oposició per trobar una sortida política. Argumenta que la formació d'un executiu a l'exili podria contribuir a evitar el caos en una Síria sense Al-Assad. "Sempre hi ha la possibilitat que el règim s'enfonsi de cop", havia declarat en un vídeo difós a YouTube per anunciar la seva candidatura . "I hem d'evitar un buit polític que derivi en caos si no hi ha un govern de transició". Alhora instava a formar un govern "basat en les institucions i la llei, que sigui responsable i transparent".

Per a l'oposició hi ha molt en joc. Molts països han reconegut la coalició com el representant legítim del poble sirià, i si Hitto és capaç de formar un gabinet que sigui considerat representatiu, podria intentar reclamar els actius del règim congelats a l'estranger i altres instruments de poder.

Sorprèn que Hitto hagi sortit elegit per la seva llunyania respecte al conflicte, més encara quan s'intenta establir una direcció que tingui credibilitat entre els rebels i quan els defensors d'Al-Assad desacrediten contínuament l'aixecament amb l'argument que és un muntatge nord-americà.

Seguint l'exemple del fill

El nou primer ministre defensa que s'hi va haver d'involucrar després que el seu fill Obaida, de 25 anys, tornés clandestinament a Síria per unir-se als rebels i filmar vídeos i repartir ajuda humanitària. L'opositor i la seva dona, Suzanne, una mestra nord-americana, tenen quatre fills, tots ells nascuts als Estats Units, on Hitto és un dels representants del Consell de Relacions d'Amèrica amb l'Islam, que des de l'11-S defensa els musulmans que viuen al país.

El nou cap de l'oposició va viatjar al Pròxim Orient a la tardor i ja no ha tornat als Estats Units. De la seva experiència com a cap de la branca de la coalició responsable de l'ajuda humanitària, Hitto en va obtenir un estret contacte amb funcionaris nord-americans i d'altres països. Davant la descoordinació en l'esforç internacional per ajudar els sirians desplaçats pel conflicte, Hitto va contractar consultors de renom internacional. Aquests van constatar que el nombre de persones que necessiten ajuda en sis províncies sirianes era un 50% més elevat que a les estimacions de l'ONU.

Nascut a Damasc, Hitto va abandonar Síria la dècada dels vuitanta i es va doctorar a la Universitat d'Indiana. Prové d'una família kurda, cosa que ha contribuït que fos elegit al capdavant d'un consell que ha estat criticat per no representar les minories de Síria.

Alguns membres de la coalició asseguren que Hitto ha estat designat pels Germans Musulmans de Síria, una de les organitzacions opositores que juga un paper important al consell. Això li pot donar credibilitat entre la majoria sunnita, però alhora preocupa altres sectors, que senten que els islamistes volen monopolitzar les veus de la dissidència i s'oposen a assumir una agenda islamista. Segons un activista de la minoria alauita, que domina el règim, la confraria "intenta apunyalar la revolució una altra vegada". Un altre jove militant denuncia que "un govern constituït a l'estranger, format per persones que no coneixem, estarà més preocupat per les demandes d'altres països que per les necessitats del poble i de la revolució".

stats