L'atac rus a Ucraïna

Negligència o traïció? Creixen les crítiques a Putin per l'atac més mortífer de Kíiv als soldats russos

Rússia culpa els militars d'utilitzar il·legalment els mòbils la nit de Cap d'Any i diu que en castigarà els responsables

3 min
Memorial a la ciutat russa de Samara en record als soldats morts a Makíivka per un atac ucraïnès la nit de Cap d'Any.

BarcelonaL'atac ucraïnès que va matar desenes de soldats russos la nit de Cap d'Any a Makíivka, a l'est d'Ucraïna, ha tornat a posar en qüestió les decisions del comandament militar rus, tant dins com fora de les seves fronteres, mentre que el ministeri de Defensa s'ha espolsat les culpes i ha apuntat a la negligència dels homes destacats en aquesta base militar de la part ocupada de Donetsk. En un comunicat aquest dimecres, el ministeri de Defensa rus ha elevat fins a 89 el nombre de morts (26 més que els que va reconèixer dilluns), una xifra que dista molt de la que presumeix Kíiv, que va assegurar que l'atac havia provocat més de 400 víctimes mortals. Sigui quina sigui la xifra real, es tracta del balanç més elevat de soldats russos morts en un sol atac ucraïnès.

A més de reconèixer gairebé un centenar de morts, el ministeri de Defensa també ha confirmat que el més probable és que l'exèrcit ucraïnès descobrís la ubicació de la caserna per "l'ús massiu de telèfons mòbils" dels soldats que hi estaven destacats, "malgrat que està prohibit". Els míssils –segons Rússia, llançats amb el sistema nord-americà Himars– van destruir la base quan passava un minut de la mitjanit, mentre els soldats celebraven el canvi d'any, i es creu que el comandament ucraïnès els va interceptar les trucades i missatges a familiars i amics.

Les runes de l'edifici que servia de base militar russa a Makíivka, destruït per un atac ucraïnès la nit de Cap d'Any.

Moscou ha promès prendre mesures "per evitar successos tràgics com aquest en el futur" i ha assegurat que ho investigarà i en castigarà els responsables. Però aquest atac representa un nou cop al prestigi de Rússia com a gran potència militar. Al contrari del que ha fet el ministeri de Defensa, diversos líders d'opinió russos han apuntat a les altes esferes i no pas als soldats rasos.

El líder del partit Rússia Justa, Serguei Mirónov –afí a Putin–, ha estat el primer polític d'alt rang que ha demanat una investigació del que va passar a Makíivka, per determinar si es tracta "d'una traïció o una negligència criminal", o de totes dues coses, com ell sospita. En una publicació a Telegram, ha reclamat responsabilitat penal "per a tots els oficials, uniformats o no": els que van permetre que un nombre tan elevat de soldats –es calcula que uns 600– es concentrés en un sol edifici "desprotegit", els que els van permetre violar el règim de secret –amb l'ús dels mòbils–, i "totes les altes autoritats que no van proporcionar el nivell adequat de seguretat a la zona". "És evident que ni la intel·ligència, ni la contraintel·ligència, ni les defenses antiaèries van funcionar correctament", ha conclòs.

"És vergonyós"

"L'enemic ens va infligir les derrotes més greus d'aquesta guerra no pel seu talent, sinó pels nostres errors. Això és vergonyós", va lamentar un dels portaveus de l'administració pro-russa de Donetsk, Daniïl Bezsonov, que en va responsabilitzar els comandants que van prendre la decisió de destinar tots els soldats a un mateix edifici. Diversos canals pro Kremlin –com Rybar, amb més d'un milió de subscriptors, i Colonelcassad, amb 800.000– també van expressar indignació per aquest motiu.

Una altra de les decisions que s'han retret a l'exèrcit de Putin és que emmagatzemés munició de manera poc segura al mateix edifici on hi havia els soldats. "L'exèrcit rus té un historial d'emmagatzematge de munició insegur des de molt abans de la guerra actual, però aquest incident posa de manifest com les pràctiques poc professionals contribueixen a l'elevada taxa de baixes de Rússia", ha dit el ministeri de Defensa britànic, que també ha destacat que la base militar era només a 12 quilòmetres d'Avdíivka, a la primera línia del front i una de les zones més disputades del conflicte.

A la base de Makíivka hi havia alguns militars professionals, però sobretot homes reclutats durant la mobilització parcial declarada per Vladímir Putin al setembre. Aquest dimarts unes 200 persones es van concentrar a la ciutat russa de Samara, d'on provenien la majoria dels mobilitzats, per retre homenatge als soldats morts.

Homenatge a la ciutat russa de Samara pels soldats morts a Makíivka.
stats