Navalni s'enfronta a deu anys més entre reixes

Comença un judici per suposada malversació de fons de les ONG vinculades a l'opositor rus

ARA
3 min
L'opositor rus Aleksei Navalni, jutjat a la presó de Pokrov.

BarcelonaMentre totes les mirades estan posades en el Kremlin i la frontera ucraïnesa, a Pokrov, a un centenar de quilòmetres de Moscou, ha començat un judici que podria sentenciar l'opositor rus Aleksei Navalni a més d'una dècada de presó. El procés, que ha començat aquest dimarts, té com a escenari la colònia penal IK-2, el centre de màxima seguretat on Navalni fa un any que és tancat complint una pena de dos anys i mig per suposat frau i malversació. Ara s'enfronta a un altre cas separat, també acusat d'utilitzar per a "finalitats personals" diners recaptats per unes quantes ONG.

Segons la investigació, Navalni va malversar gairebé quatre milions d'euros de fons d'organitzacions amb les quals tenia vinculació, com la Fundació Anticorrupció, que ha publicat investigacions sobre presumpta corrupció institucional al país. Al frau s'hi suma un altre càrrec, el de desacatament a la jutge que el va condemnar a una multa per haver difamat un veterà de guerra.

A la sala on és jutjat, Navalni ha estat acompanyat per la seva dona, Iúlia Navalnaia, que prèviament havia publicat a Instagram un missatge acusant les autoritats russes de celebrar el judici a la presó per "amagar" l'opositor dels periodistes i els seus seguidors, que no hi han pogut accedir. Amnistia Internacional, que el considera un pres de consciència, ha reiterat aquest dimarts que els càrrecs que se li imputen estan "motivats políticament" i ha qualificat el judici de "farsa". "És obvi que les autoritats russes intenten assegurar-se que Navalni no surti aviat de la presó", ha dit Marie Struthers, directora de l'ONG a l'Europa de l'Est i l'Àsia Central.

La periodista i activista russa Maria Pevtxick, membre de l'ONG de Navalni, ha criticat la poca transparència del judici, en el qual s'ha prohibit qualsevol gravació i que els periodistes han hagut de seguir a través d'una pantalla amb una imatge i so deficients. "És evident que intenten condemnar Navalni amb la màxima urgència i secretisme possibles", ha dit. També ha assegurat que el tribunal no ha permès a l'opositor vestir-se amb roba de carrer, sinó que ha hagut de dur el mono blau de presidiari. Pevtxick, que ha utilitzat el seu compte de Twitter per explicar què passava a la sala, ha indicat que els fiscals han acusat Navalni i els seus socis d'"activitats extremistes sota el pretext de lluitar contra la corrupció". El juny de l'any passat, la justícia russa ja va il·legalitzar les organitzacions vinculades a Navalni per considerar-les "extremistes". El líder opositor ha instat els membres de la Fundació Anticorrupció a continuar la feina, segons Pevtxick.

Navalni, de 45 anys, va ser detingut el gener del 2021 minuts després d'aterrar a Moscou procedent de Berlín, on era des de l'agost del 2020 recuperant-se de l'enverinament de què havia sigut víctima (presumptament per ordre del Kremlin) i que el va arribar a deixar en coma.

Després d'un mes i mig en presó provisional, el 2 de febrer de l'any passat va ser condemnat a complir una pena de tres anys i mig de presó que se li havia imposat el 2014 per un cas de frau i malversació, però que aleshores havia quedat suspesa. El fet que, durant la seva estada a Alemanya, hagués incomplert els termes de la llibertat condicional (que l'obligaven a comparèixer periòdicament davant la justícia) va ser l'excusa per empresonar-lo. Com que prèviament ja havia passat uns mesos en arrest domiciliari, la condemna va quedar reduïda a dos anys i mig.

stats