Internacional 12/03/2016

Un vídeo mostra uns guardacostes turcs colpejant amb pals una llanxa amb refugiats

Un oficial turc citat per la BBC assegura que els presumptes agressors intentaven aturar el motor de l'embarcació "sense fer mal" als migrants

Marc Toro
2 min

BarcelonaSón moltes les històries de refugiats que han estat robats, colpejats, violats o abandonats en alta mar pels mateixos traficants que els havien promès portar fins a Europa. El que no és tan habitual, a priori, és que siguin guardacostes els que agredeixin els migrants que es juguen la vida al Mediterrani. Un vídeo difós aquest dissabte per mitjans com la BBC o 'El Mundo' demostraria el contrari.

Les imatges mostren com dos suposats guardacostes turcs colpegen amb pals una llanxa plena de refugiats enmig del mar. L'embarcació dels migrants –un dels quals hauria enregistrat el vídeo– aconsegueix allunyar-se de la patrullera on hi ha els agressors entre crits de les víctimes. "Grava'ls, grava'ls" o "Són l'exèrcit", són algunes de les reaccions dels refugiats, segons la traducció de la BBC. Tot i que no s'aconsegueix veure ni la vestimenta dels agressors, la seva embarcació compta amb la franja vermella entre dues línies negres, característica de les patrulleres turques.

Patrullera dels guardacostes turcs

Segons la BBC, un guardacostes turc ha confirmat l'incident, però ha al·legat que els seus companys intentaven aturar el motor de la llanxa "sense fer mal als refugiats". La mateixa font hauria explicat que es tracta del procediment habitual quan es troba una embarcació amb refugiats, que, un cop aturada, es torna a remolcar fins a territori turc.

Sigui com sigui, el polèmic vídeo arriba en el moment en què la Unió Europea (UE) ha arribat a un preacord amb AnkaraAnkara pel qual seran retornats al país euroasiàtic totes aquelles persones que arribin irregularment a Grècia per mar. La legalitat del pacte, que s'hauria de formalitzar en els pròxims dies, ha estat qüestionada per nombroses ONG, experts i les mateixes Nacions Unides, que deixen clar que les deportacions massives estan prohibides.

El vídeo difós aquest dissabte suma encara més dubtes al tracte que Turquia, considerat un "país segur" per part de Brussel·les. La imatges recorden inevitablement a la violència policial que tants cops han denunciat –i enregistrat– migrants i organitzacions a la tanca de Melilla.

Cliqueu aquí per llegir 'Melilla, laboratori del blindatge de les fronteres d'Europa'

stats