Rússia es confina amb la pandèmia fora de control

Tanquen els negocis no essencials i les persones de més de 60 anys s'hauran de quedar a casa si no s'han vacunat

3 min
Treballadors del Ministeri de Situacions d'Emergència desinfecten l'estació de tren de Kievsky com a part de la campanya per prevenir la propagació del coronavirus a Moscou

MoscouEl Kremlin es vol posar seriós per lluitar contra la quarta onada del covid al país euroasiàtic. S’han aprovat onze dies de “vacances pagades”, que comencen a comptar aquest dijous. Durant aquest període, la major part dels negocis no essencials de Rússia tancaran, com per exemple bars i restaurants, amb excepcions com museus i teatres, que tindran restringit l’aforament però podran continuar funcionant. No obstant això, el transport públic continuarà funcionant amb normalitat i les reunions privades estaran permeses sense limitacions.

Les mesures s’aplicaran a la major part de les regions del país per evitar una escalada dels contagis. El nou semitancament ha generat una indignació generalitzada entre els moscovites, a pesar que no és tan estricte com els anteriors: es continua veient com una molèstia per a les seves vides. La Natàlia, que és perruquera a la capital, per exemple, no podrà treballar durant aquestes "vacances" i no rebrà cap mena de compensació. "Per desgràcia, res de res”, respon quan se li pregunta si tindrà algun ingrés aquests dies.

Altres persones lamenten el que consideren una restricció de les seves llibertats, com ara prendre un cafè o anar al cinema. Segons estadístiques de centres independents d’opinió com Levada, prop del 57% dels habitants del país no tenen cap por de contagiar-se del coronavirus.

Els més grans de 60 anys sense vacuna, confinats

Els que sí que s'hauran de tancar a casa de debò són els més grans de 60 anys que no estiguin vacunats. Hauran de fer un confinament estricte al domicilis fins al 25 de març del 2022. L'objectiu és incentivar la vacunació en un país on només el 32,2% de la població ha rebut la pauta completa.

La Liudmila –nom fictici– assegura que no deixarà de sortir de casa a pesar de tenir 62 anys. S'ha negat a rebre la vacuna perquè té una salut delicada i tenia por dels possibles efectes secundaris, però al·lega que ha de continuar treballant. Com que li han bloquejat la targeta del metro per a més grans de 60 anys precisament perquè no està vacunada, haurà de pagar els seus viatges, tal com solen fer la resta d’habitants de Moscou. Prefereix no opinar públicament sobre les mesures. La Liudmila probablement no serà l'única que continuarà treballant durant aquest temps; l’anterior període de vacances pagades a Rússia, moltes companyies van mantenir el ritme de treball, ja fos amb teletreball o amb altres fórmules. 

Aquest canvi de rumb per lluitar contra la pandèmia s’ha impulsat per les preocupants xifres de Rússia, com ara els més de 30.000 contagis diaris des del 14 d’octubre o els 14.000 morts al llarg del mateix període de dues setmanes. En total han mort per covid 220.000 persones a Rússia des del principi de la pandèmia, segons dades oficials, però mitjans opositors com The Moscow Times apunten que podrien ser xifres molt superiors. L’extensió del covid ha sigut tan elevada, i les mesures adoptades tan laxes, que alguns experts havien apuntat al juliol que entre vacunació i contagis ja es podria haver arribat a la immunitat de grup, tot i que les dades actuals demostren que no.

Vigília de la quarantena

La nit abans del confinament a mig gas, aquest dimecres, els moscovites van voler gaudir de l'última nit de llibertat durant un temps i van sortir com si fos un cap de setmana. Teòricament a partir de les 12 de la nit s’imposava el tancament de tots els locals d’oci, però “bona part del centre de Moscou continuava obert com si fos una matinada més a la capital russa”, segons explica un ciutadà que prefereix no donar el nom.

Les noves restriccions també han generat un èxode: alguns han preferit sortir de la capital per anar a llocs de clima dòcil com Sotxi, al sud de Rússia, o a la península de Crimea, ocupada per Rússia des del 2014. Per aquest motiu també s’han estès les restriccions a la major part del país. Dimecres els carrers de la capital russa van quedar col·lapsats arran de l’allau de cotxes que en sortien

El ritme de contagis es veu afectat pel procés de vacunació, que continua sent lent a Rússia. La desconfiança és el principal motiu pel qual la població del país manté la negativa a la vacuna de fabricació nacional. Un dels motius que han ajudat a desconfiar-ne és que, a diferència del que s’ha vist en altres països com el Regne Unit i Espanya, Vladímir Putin no ha rebut la injecció públicament. Mitjans estatals van assegurar que s'havia vacunat, però no van precisar amb quina vacuna. Així com els ciutadans russos poden rebre la vacuna Sputnik, tot i que una bona part no volen, la majoria d'estrangers únicament es poden vacunar amb la Sputnik Light, d’una sola dosi. 

stats