Moscou dona suport a Lukaixenko, que al·lega que l'amenaça de bomba era de Hamàs

Bielorússia defensa que va desviar l'avió de Ryanair en "ple compliment de les normes internacionals"

3 min
Una captura de pantalla del vídeo que les autoritats bielorusses han difòs per demostrar la bona salut del periodista.

MoscouLa indignació de gran part de la comunitat internacional, especialment des de la Unió Europea, no ha fet recular la Bielorússia d'Aleksandr Lukaixenko. El seu govern ha assegurat aquest dilluns que, quan diumenge van fer desviar de la seva ruta l'avió de Ryanair per fer-lo aterrar a Minsk per acabar detenint el periodista Roman Protassévitx, es va actuar “en ple compliment” de les normes internacionals. Reiteren, doncs, que el motiu per fer-lo aterrar va ser una suposada amenaça de bomba, la versió que oficialment ha compartit Bielorússia per justificar l'acció. Malgrat això, els agents que van inspeccionar l’avió i que van arrestar Protassévitx no van trobar cap tipus d'explosiu. Anatoli Glaz, portaveu del ministeri d'Exteriors de Bielorússia, ha defensat que "no hi ha cap dubte que les accions de les nostres autoritats competents estaven en ple compliment amb les normes internacionals establertes”. Glaz ha acusat la comunitat internacional de no voler “entendre objectivament” l’actuació de Minsk i lamenta les “consignes sobre sancions”.

Però el director d’Aviació del ministeri de Transports, Artiom Sikorski, ha anat una mica més enllà i ha compartit el suposat avís de bomba que haurien rebut les autoritats bielorusses, quan l'aparell sobrevolava el seu territori. “Nosaltres, soldats de Hamàs, exigim que Israel deixi de bombardejar la franja de Gaza. Exigim que la Unió Europea renunciï a donar suport a Israel en aquesta guerra. Hi ha una bomba en aquest avió. Si no es compleixen les nostres demandes, la bomba explotarà el 23 de maig a Vílnius", ha llegit aquest dilluns públicament Sikorski.

I, mentrestant, i com era d'esperar, el règim de Lukaixenko ha rebut suport des de Moscou. El ministre d’Afers Exteriors rus, Serguei Lavrov, ha defensat que l'acció "ha sigut una resposta totalment raonable” i que "Minsk ha actuat d’una manera totalment transparent i seguint la legalitat internacional”. També des de la Duma russa s’ha donat suport al règim bielorús. El diputat Leonid Kalaixnikov, del Partit Comunista, ha expressat que “aquests mètodes són factibles i necessaris” i que si un país independent veu perillar la seva seguretat “ha de combatre l’amenaça”.

Ingressat en un hospital?

Ara la gran pregunta a Bielorússia és saber on i com es troba el jove periodista, de 26 anys. Des del seu cercle més pròxim havien assegurat que era a l'hospital per problemes cardíacs. "En Roman té problemes de cor, motiu pel qual no el van enviar a l'exèrcit. En una ocasió va estar en estat de preinfart. Si li han fet alguna cosa, això li hauria pogut provocar un atac de cor", havia comentat la seva mare en declaracions a mitjans locals. Una realitat que preocupa també l'oposició bielorussa, i més si es té en compte que dissabte va morir un altre opositor bielorús que estava empresonat, precisament, "per problemes cardíacs". Però minuts més tard les autoritats han fet públic un vídeo seu explicant que és en una presó de Minsk i que està bé, tot i que presentava diverses ferides visibles a la cara. En les imatges, l'informador també ha assegurat que el tracten bé, que col·labora amb les autoritats i ha admès la culpabilitat d'alguns delictes de què se l'acusa. Aquest últim punt és important: els delictes que ha confessat podrien comportar fins a 15 anys de presó.

A tot això, i davant el malestar dels països de la Unió Europea, especialment dels estats bàltics, i les possibles sancions que cauran sobre Minsk, el règim d'Aleksandr Lukaixenko ha pres algunes decisions. En primer lloc, ha expulsat tot el cos diplomàtic de Letònia: a l'ambaixador li ha donat 24 hores per sortir del país. Com a resposta, Riga ha expulsat també el personal bielorús del seu territori.

Aquest dilluns s’ha retingut novament un avió, el vol LH1487 de Lufthansa, que viatjava des de Minsk a Frankfurt. L’aeroport havia informat minuts abans d’una amenaça de bomba que haurien rebut per correu electrònic d'algú que afirmava voler atemptar contra la nau. Durant unes hores, l'aparell ha sigut retingut, però finalment ha sortit sense problemes després que les autoritats hi realitzessin una inspecció.

stats