Internacional 20/10/2021

Moscou apadrina la primera gran cimera amb els talibans

Rússia pressiona els extremistes per un govern inclusiu i els EUA no hi assisteixen

Sònia Sánchez
2 min
El viceprimer ministree talibà

BarcelonaEl govern dels talibans ha rebut aquest dimecres el reconeixement tàcit d'una part de la comunitat internacional, en la cimera organitzada a Moscou per debatre el futur del país, convocada per Rússia i sense la participació dels Estats Units. No obstant, el reconeixement oficial que anhelaven, i que els talibans han tornat a reclamar allà, encara no ha arribat. El suport dels deu països reunits a Moscou s'ha traduït en promeses d'ajuda humanitària per tractar de reconstruir el país, que es troba al caire del col·lapse econòmic i de la catàstrofe humanitària. A part de Rússia, la Xina, l'Índia, el Pakistan, l'Iran i les cinc repúbliques exsoviètiques veïnes de l'Afganistan han participat en la cimera i han demanat a l'ONU que convoqui una conferència de donants per ajudar els afganesos.

El Kremlin, que amb aquesta convocatòria donava una empremta a la seva influència en la regió centreasiàtica, ha tractat de pressionar els talibans perquè formin un govern inclusiu, amb una representació més àmplia de la societat afganesa. Però el representant dels extremistes ha insistit en assegurar que el seu era un govern inclusiu, malgrat que està format exclusivament per homes de l'ètnia paixtu. "A l'Afganistan ara el govern inclou a tots. Vostè sap que hi ha prop de 500.000 treballadors de l'anterior govern treballant per a nosaltres", ha dit a la premsa Abdul Salam Hanafi, vice primer ministre del govern interí talibà, que liderava la delegació a Moscou.

El representant especial de Vladímir Putin a l'Afganistan, Zamir Kabúlov, ha assegurat, en canvi, que està en marxa una "negociació política" potent amb els talibans per aconseguir dues coses a l'Afganistan: "drets humans i inclusivitat". Donava a entendre que, si s'aconsegueixen aquestes condicions, s'accediria a concedir el reconeixement oficial al govern talibà que tant demanen.

Però mentre això continua a debat, la urgència continua sent la situació humanitària al país, on fins a 18 milions de persones, la meitat de la població, pateixen els efectes de la crisi econòmica, i on un milió de nens pateixen desnutrició severa amb risc de mort, segons dades de l'ONU.

"Hem de prevenir una crisi imminent, que alguns anomenen catàstrofe humanitària. Per això la comunitat internacional ha d'unir-se i abandonar els enfocaments esbiaixats", deia Kabúlov en la cloenda de la cimera. El ministre rus d'Exteriors, Serguei Lavrov, va lamentar "que els Estats Units hagin decidit no participar" en la trobada i va insistir en la necessitat de formar "un govern veritablement inclusiu que reflecteixi realment els interessos de totes les forces ètniques i polítiques del país".

stats