L'Índia registra la xifra diària de casos nous en un sol país més alta des de l'inici de la pandèmia

El país pateix una falta de recursos essencials i està al límit del col·lapse per la gravetat de la segona onada de la pandèmia

Mar Bermúdez i Jiménez
4 min
Fuita en un tanc d'oxigen a l'hospital de Nashik

BarcelonaL'Índia ha diagnosticat aquest divendres 332.730 nous casos de covid-19, el màxim històric mundial per segon dia consecutiu després dels 314.835 nous casos de dijous. Cap país no havia registrat més de 300.000 contagis en un sol dia. Només s'hi havien acostat els Estats Units, que al gener van arribar a computar 297.430 infeccions de coronavirus en 24 hores, segons les xifres de l'agència Reuters (altres fonts, com el New York Times o Our World in Data, indiquen que els EUA sí que havien arribat a superar, per molt poc, els 300.000 casos diaris).

És cert que, tractant-se del segon país més poblat del món (hi viuen 1.366 milions de persones), l'Índia era un dels principals candidats a assolir aquesta xifra, però també ho és que des de fa unes setmanes la pandèmia està descontrolada al país asiàtic. El ritme d'infeccions no ha deixat d'accelerar-se des de finals de febrer i s'ha triplicat en menys de tres setmanes: el 4 d'abril s'havien comptabilitzat 103.000 casos. Dimecres l'Índia havia diagnosticat 295.041 contagis. Aquest gran increment de les últimes setmanes ha disparat el nombre total d'infeccions fins als 15,93 milions i ha tornat a situar l'Índia per davant del Brasil i només per darrere dels EUA, que acumulen gairebé 32 milions de contagis amb una població de 328 milions de persones.

Pel que fa al nombre de morts, els 2.104 casos reportats aquest dijous són també el màxim registrat fins ara a l'Índia, però tant els Estats Units com el Brasil han arribat a superar les 4.000 defuncions diàries. En total, 184.657 persones han mort de covid al país asiàtic, que és el quart del món (per darrere dels EUA, el Brasil i Mèxic) en aquest rànquing.

Hospitals col·lapsats

El fort impacte d'aquesta segona onada ha provocat que els hospitals indis s'estiguin col·lapsant i que recursos essencials com l'oxigen, els medicaments o els llits s'estiguin esgotant. Els hospitals de Nova Delhi, la capital índia, i altres llocs del país han advertit que els subministraments d'oxigen mèdic que s'administren a pacients amb covid-19 greument malalts s'estan esgotant a mesura que augmenten els casos. Max Healthcare, el proveïdor de serveis sanitaris més gran del sector privat a Nova Delhi i els seus suburbis, ha dit que a alguns dels seus hospitals els queden amb prou feines algunes hores d'oxigen. "Durant els últims dies els hospitals s'han enfrontat a serioses dificultats per aconseguir subministraments adequats i regulars d'oxigen", ha dit l'empresa en un comunicat. "Actualment, la majoria dels hospitals de la xarxa treballen en nivells de subministrament d'oxigen perillosament baixos", afegia la nota.

Les televisions nacionals han mostrat imatges de persones amb bombones d'oxigen buides demanant que es reomplissin per salvar els seus familiars hospitalitzats a l'estat d'Uttar Pradesh, el més poblat del país. La situació és tan greu que algunes persones han arribat a intentar saquejar un camió cisterna que transportava oxigen, la qual cosa ha obligat les autoritats a reforçar la seguretat, ha dit Anil Vij, el ministre de Salut de l'estat de Haryana, al nord. "A partir d'ara he ordenat protecció policial per a tots els camions cisterna", ha anunciat el ministre.

Enmig d'aquesta situació, el Serum Institute de l'Índia, que produeix la vacuna d'AstraZeneca, ha anunciat que no serà fins al juliol que podrà incrementar la seva producció fins als 100 milions de dosis mensuals. Actualment en fabrica entre 60 i 70 milions cada mes, i la previsió era que aquest augment fos una realitat a finals de maig. Aquest fet podria frenar la campanya de vacunació de l'Índia, que el govern pretenia obrir a tots els adults el mes que ve per intentar aturar la mortal segona onada en què es troba submergit el país.

L'error d'abaixar la guàrdia

Els experts en salut han criticat que l'Índia abaixés la guàrdia quan el virus semblava estar controlat a l'hivern, cosa que va permetre grans reunions com ara casaments i festivals. El primer ministre, Narendra Modi, s'enfronta ara a les conseqüències de les seves pròpies decisions, com ara acceptar que es dugessin a terme actes polítics massius per a les eleccions locals i tirar endavant una festa religiosa en què milions de persones es banyen al riu Ganges en un ritual considerat sagrat pels hindús. El primer ministre ha reconegut, en un discurs adreçat als ciutadans, que l'Índia s'enfronta ara a una "tempesta" de coronavirus que aclapara tot el seu sistema sanitari, però ha afegit que les autoritats treballen amb estats i empreses privades per subministrar oxigen amb "rapidesa".

Tot i que l'Índia és el país del món que més vacunes ha subministrat, 130 milions, després dels Estats Units i la Xina, aquesta xifra és encara molt reduïda en relació amb la seva població, de 1.366 milions de persones. A molts estats ja fan curt de vacunes, tot i que de moment només s'administren a personal essencial i de primera línia i als més grans de 45 anys.

22 morts per una fuita d'oxigen

Aquest dimecres, almenys 22 pacients de covid-19 de l'hospital Zakir Hussain, a Nashik (oest de l'Índia) van morir després que una fuita en un tanc d'oxigen els deixés sense subministrament d'aire. Els fets van tenir lloc en una de les zones de l'Índia més afectades per la pandèmia mentre un camió cisterna estava omplint un tanc d'emmagatzematge d'oxigen de l'hospital. "Els pacients que tenien respiradors a l'hospital de Nashik han mort", va anunciar Rajesh Tope, el ministre de Salut de l'estat de Maharashtra.

Tot i que encara no està clar què va passar i per què es va interrompre el subministrament, el ministre va declarar que "la fuita que s'ha detectat al tanc que subministrava oxigen a aquests pacients es podria relacionar amb la seva mort a l'hospital". Fonts oficials van explicar que els pacients han estat sense aire durant uns 30 minuts, la qual cosa els hauria provocat la mort. "Investigarem l'assumpte i prendrem mesures", va assegurar el comissari municipal Kailash Jadhav.

 Narendra Modi va qualificar els fets de tràgics i ha dit en un tuit que està "angoixat per la pèrdua de vides".

stats