El món podria superar un escalfament d'1,5 ºC en només cinc anys

Els càlculs anuals de l'Organització Meteorològica Mundial constaten una acceleració de l'escalfament global

3 min
La gent es refugia del sol sota un pont a Nova Delhi, en plena onada de calor mortal aquest 2022.

BarcelonaEl món podria superar 1,5 °C d'escalfament global molt abans del previst. De fet, hi ha un 50% de probabilitats que hi arribi abans de cinc anys, és a dir, en algun dels anys que hi ha entre 2022 i 2026, almenys de forma temporal com a mitjana anual. És la principal conclusió de l'informe publicat aquest dimarts per l'Organització Mundial de Meteorologia (OMM). Segons els meteoròlegs, almenys en algun dels cinc anys vinents els termòmetres del planeta podrien pujar 1,5 °C per sobre de l'era preindustrial, que és el límit fixat com a desitjable a l'Acord de París. Superar aquest límit suposaria obrir la porta a efectes molt més greus de l'emergència climàtica per als ecosistemes i les espècies, segons han advertit reiteradament els científics climàtics de l'ONU o Panel Intergovernamental del Canvi Climàtic (IPCC).

L'IPCC, de fet, ja havia pronosticat que aquest límit d'1,5 °C se superarà irremeiablement abans del 2040, tot i que podria tornar a reduir-se a finals de segle per sota d'aquest llindar en cas que hi hagi una reducció dràstica de les emissions de gasos d'efecte hivernacle. Però l'acumulació de CO₂ a l'atmosfera no s'atura, i després de la petita davallada que va deixar el confinament per covid el 2020, les emissions s'han tornat a disparar. Tant és així, que aquest mateix mes d'abril per primer cop l'observatori de Hawaii del National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) va detectar una mitjana mensual de 420 parts per milió (ppm) de CO₂ a l'atmosfera, un rècord històric.

Aquest dimarts s'hi afegeix la valoració de l'OMM, que constata com s'està accelerant l'escalfament. Si bé el 2015 aquesta organització deia que hi havia molt poques probabilitats de superar el llindar d'1,5 °C en un futur pròxim, encara que fos en un moment puntual, el 2020 ja calculava que n'hi havia un 20% de probabilitats i el 2021 va pujar la xifra fins al 40%. Un any després, les probabilitats ja són del 50%, d'acord amb càlculs meteorològics fets amb les millors tecnologies i sistemes de predicció del moment.

I és que la mitjana de temperatura global de l'últim any, el 2021, ja estava 1,1 °C per sobre de la mitjana de l'època preindustrial (la que es pren com a base per calcular l'escalfament global), segons els càlculs recollits en la versió provisional d'un altre informe de l'OMC que es prepara per ser publicat la setmana que ve. L'augment de temperatures, de fet, està deixant onades de calor cada cop més intenses en regions del món com l'Índia, que aquest passat mes de març va registrar la temperatura més alta en 122 anys, i el Pakistan, que també va batre el seu rècord de 66 anys. Unes onades de calor que en aquests països vulnerables generen, a més, desenes de morts.

El que sí que és gairebé segur –un 93% de probabilitats segons els seus càlculs– és que en els pròxims cinc anys hi haurà alguns dels anys més càlids que s'han registrat mai i que la mitjana de temperatura d'aquests pròxims cinc anys (2022-2026) superarà la dels cinc anys anteriors (2017-2021), també amb un 93% de probabilitat, segons l'informe presentat aquest dimarts. Fins ara, el 2016 ha estat l'any més càlid des que se'n té registre.

"El llindar d'uns 1,5 °C d'augment no és una xifra aleatòria, sinó que indica el punt en què els efectes del clima seran cada cop més perjudicials, no només per a les persones sinó per a tot el planeta", deia el secretari general de l'OMM, el finès Petteri Taalas. "Les pèrdues i els danys associats al canvi climàtic, o exacerbats per aquest canvi ja s'estan produint i alguns poden ser irreversibles en un futur", afegia el seu número dos, Maxx Dilley.

stats