Internacional 27/01/2021

El món supera els 100 milions de casos comunicats de coronavirus

L’OMS alerta que una vacunació desigual “prolongarà la pandèmia”

Javier de la Sotilla
3 min
Cures intensives de l'Hospital Universitari Rafik Hariri, a Beirut, Líban

BarcelonaDeu mesos després que l’Organització Mundial de la Salut (OMS) declarés oficialment el covid-19 com una pandèmia a nivell mundial, més de 100 milions de persones ja s’han contagiat i més de 2 milions han mort pel virus. El nombre total de casos diaris creix més ràpidament que mai, amb més de 500.000 nous casos reportats cada dia al món de mitjana.

Mentre s'ha posat en marxa el procés de vacunació, amb més de 50 països que ja han començat a inocular la seva població, el director general de l’OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, va alertar la setmana passada dels perills d’una distribució desigual entre països rics i pobres, que “només prolongarà la pandèmia, les restriccions necessàries per contenir-la i el patiment humà i econòmic”.

Els Estats Units lideren el rànquing, amb prop de 25 milions d’infectats i més de 417.000 morts. L’administració de Joe Biden arrenca amb el repte colossal d’aplanar la corba de contagis. El nou president es va declarar “en guerra” contra el virus i va anunciar l’ambiciós objectiu d’administrar 100 milions de vacunes en els primers 100 dies de mandat.

L’Índia segueix els EUA amb 10,6 milions contagiats i més de 153.000 morts. El segon país més poblat del món ha aconseguit un important descens de casos diaris gràcies al testeig massiu de la població. Si el 16 de setembre va arribar al pic de nous casos, registrant-ne 97.890, aquest dilluns només n’ha confirmat 13.200.

Mentrestant, el Brasil és en tercera posició amb uns 9 milions de casos i més de 216.000 defuncions. El país liderat per Jair Bolsonaro està registrant xifres rècord de defuncions en els últims cinc mesos, amb una mitjana de 1.000 decessos diaris. S’enfronta ara a una segona onada de la pandèmia que ha saturat els serveis d’emergència dels estats que es troben a l’Amazones (nord) i Rondônia (oest). Milers de manifestants van protestar aquest dissabte amb caravanes de vehicles demanant que el president se sotmeti a un judici polític per la seva gestió de la pandèmia.

Els països europeus, que fa un mes van començar la seva campanya de vacunació, també estan experimentant un increment de casos. Amb més de 30 milions de contagis i 689.000 decessos, els països del Vell Continent estan endurint les restriccions de mobilitat. El procés d'inoculació està sent més lent del que s'esperava, amb els retards en la distribució per part de Pfizer i AstraZeneca. Mentre que al Regne Unit s'han administrat 10 dosis per cada 100 habitants i als Estats Units prop de 6, la UE no arriba a dues dosis per cada 100 habitants.

Les noves variants podrien ser més contagioses

Un any i un mes després del primer cas confirmat de coronavirus, el món es veu amenaçat per noves variants, que podrien ser més contagioses i mortals. La mutació identificada al setembre al Regne Unit, segons el primer ministre, Boris Johnson, “podria anar associada a un grau de mortalitat més alt”, aproximadament un 30%. Tanmateix, l’OMS sosté que no hi ha evidència que sigui així, tot i que sí que confirma que la variant B.1.1.7, que ja es troba a més de 50 països, és un 70% més contagiosa.

A l’octubre es va identificar una nova mutació més infecciosa a Sud-àfrica, que ja es troba en més de 20 països. Entre aquests hi ha Nova Zelanda, que per primera vegada des del 18 de novembre ha confirmat un cas de contagi comunitari de coronavirus al país. El país, que gràcies a un confinament dur gairebé s’havia alliberat del virus, ja ha identificat uns 80 casos comunitaris.

Al Brasil s’han identificat des del començament de la pandèmia dues variants pròpies. La més contagiosa, la P.1, va ser descoberta a principis de gener al Japó en quatre viatgers procedents de l’Amazones. Tanmateix, els científics creuen que aquesta variant ha estat circulant pel Brasil des del juliol de l’any passat. Ara té una important incidència a la ciutat de Manaus, on la saturació dels hospitals ha provocat una escassetat de tancs d’oxigen.

stats