El misteri del so de l'ambaixada nord-americana reapareix a la Xina

Washington evacua personal amb símptomes semblants als dels treballadors de Cuba

Steven Lee Myers / Jane Perlez / 'The New York Times'

La misteriosa malaltia que pateixen els diplomàtics nord-americans i les seves famílies a l'ambaixada de Cuba ha aparegut a la Xina, on el departament d'Estat ha evacuat almenys dos treballadors del Consolat dels Estats Units a la ciutat de Guangzhou, al sud del país, mentre que els seus amics i familiars han estat sotmesos a proves mèdiques i encara no se sap quants han mostrat símptomes.

Durant mesos, el govern nord-americà ha temut que els seus diplomàtics a l'exterior hagin estat sotmesos a atacs específics que impliquen l'emissió de sons estranys, que mostren símptomes similars com ara commocions o lesions cerebrals lleus, segons el departament d'Estat.

Els casos apareguts a la Xina han fet créixer un misteri mèdic que va començar el 2016, quan els empleats de l'ambaixada nord-americana a l'Havana i els seus familiars van començar a caure malalts. En total, 24 van tenir mal de cap, nàusees, pèrdua auditiva, problemes cognitius i altres símptomes. Tots havien coincidit a assenyalar que havien sentit sons estranys. Washington va posar sota sospita Cuba, que va respondre amb l'expulsió de diplomàtics nord-americans de l'illa. Però amb els símptomes apareguts a Guangzhou, els funcionaris nord-americans han desviat els dubtes a altres països, com la Xina o Rússia.

Segurament això complicarà les relacions ja estancades entre aquests països a causa de qüestions econòmiques, polítiques i de seguretat. Rússia ha estat acusada d'entorpir les eleccions presidencials nord-americanes del 2016, i amb la Xina està enmig d'una disputa comercial a causa dels aranzels i Washington tem que Pequín vulgui enverinar les relacions amb Corea del Nord abans de la cimera entre Kim Jong-un i el president Trump prevista per al 12 de juny.

Els nous malalts a la Xina apareixen només setmanes després que els funcionaris nord-americans informessin del seu primer cas a Guangzhou. Alguns funcionaris americans viuen en complexos d'apartaments plens d'altres estrangers i xinesos rics. En aquests punts és on els empleats malalts van ser sotmesos a sorolls inusuals, tot i que encara no se sap si es tracta d'atacs premeditats, perquè també podrien ser a causa de dispositius d'escolta que emeten accidentalment sons nocius, o fins i tot un cas d'histèria col·lectiva.

Por escampada

Amb el primer malalt, la por s'ha escampat i el govern ha demanat a la resta de treballadors que busquin assistència mèdica si experimenten símptomes inusuals. Segons el departament d'Estat, una persona "havia notificat sensacions de so i de pressió subtils i vagues, però anormals".

El secretari d'Estat, Mike Pompeo, va dir el mes passat en una audiència del Comitè d'Afers Exteriors de la Cambra de Representants que els símptomes del primer empleat nord-americà a Guangzhou són "molt semblants i completament coherents amb les indicacions mèdiques que han tingut els nord-americans que treballen Cuba".

Hi ha aproximadament 170 diplomàtics o empleats americans a Guangzhou, i un alt funcionari nord-americà va dir que un nombre considerable havia estat sotmès o estava a l'espera de fer-se proves amb metges nord-americans que van arribar a la ciutat el 31 de maig. De moment no s'ha determinat la causa exacta de la malaltia.

L'últim empleat americà evacuat de Guangzhou és Mark A. Lenzi, un oficial d'enginyeria de seguretat al consolat que va sortir dimecres a la nit amb la seva dona i dos fills després d'haver patit els últims mesos el que va descriure en una entrevista com a símptomes neurològics.

Els casos xinesos han aixecat alarmes dins del departament d'Estat, liderat per Pompeo, que sembla decidit a evitar les crítiques a què es va enfrontar en el cas de Cuba.

A més de l'equip mèdic del departament, William E. Todd, el director general en funcions del Servei Exterior, i Michael T. Evanoff, el secretari d'Estat adjunt per a la seguretat diplomàtica, van anar a Guangzhou per avaluar la situació. 

Pompeo va dir que havia creat un grup de tasques sanitàries per examinar "els incidents de salut inexplicables que han afectat diversos membres del personal estatal i familiars de l'estat destinats a l'estranger". La declaració deixa oberta la possibilitat que hi hagin hagut més casos similars en altres ambaixades o consolats dels Estats Units. Un dels oficials nord-americans va dir que era conscient dels informes d'episodis aïllats, però que no semblava un patró únic.

EDICIÓ PAPER 20/01/2019

Consultar aquesta edició en PDF