Rússia-EUA
Internacional 18/03/2021

"Mira qui parla": la resposta de Putin a Biden després que aquest l'acusés de ser un "assassí"

El Kremlin diu que Washington "no vol millorar les relacions" entre els dos països

3 min
El president de Rússia, Vladímir Putin, aquest dijous

Sabadell"Mira qui parla". Amb aquestes paraules ha respost el president rus, Vladímir Putin, a l'acusació del seu homòleg nord-americà, Joe Biden, que dimecres, en una entrevista a la cadena de televisió ABC, va respondre afirmativament quan el presentador li va preguntar si creia que Putin era un assassí.

"Recordo que quan era petit i discutíem al pati, dèiem: «Mira qui parla». I això no és només una cosa de nens o un acudit: el seu sentit psicològic és molt profund", ha reflexionat Putin. Segons ell, "sempre veiem els nostres propis trets en l'altra gent i pensem que ells són iguals que nosaltres", i "en funció d'això, valorem les seves accions i els avaluem". "Nosaltres, encara que ells creguin que som com ells, som diferents: tenim un altre codi genètic i un altre codi ètic i cultural. Però sabem defensar els nostres interessos", ha advertit. Malgrat tot, Putin ha desitjat "bona salut" a Biden i ha precisat que ho deia "sense ironia".

"En la història de cada poble, de cada estat, hi ha molts esdeveniments durs, dramàtics i sagnants –ha afegit Putin–. Però quan valorem altres persones, o altres estats, o altres pobles, és com si ens miréssim al mirall: sempre ens veiem a nosaltres mateixos". En aquest sentit, el líder rus ha recordat que els Estats Units són "l'únic país del món que ha fet servir armes nuclears, i a més contra un país que no en tenia, el Japó, durant la Segona Guerra Mundial". En la seva opinió, aquell atac "no tenia cap sentit militar", sinó que va ser "l'exterminació directa de la població civil".

"No vol millorar les relacions"

En la seva entrevista de dimecres, Biden també va dir que no creia que Putin tingués ànima i va avisar que "molt aviat pagarà el preu" de les ingerències russes en la campanya de les eleccions presidencials nord-americanes del novembre passat que va denunciar al seu moment l'FBI. Alguns mitjans nord-americans han assenyalat que la setmana que ve l'administració nord-americana imposarà noves sancions econòmiques contra persones de l'entorn del president rus.

"Són uns comentaris molt negatius per part del president dels Estats Units. Ha demostrat clarament que no vol millorar les relacions amb el nostre país", va lamentar, abans de la intervenció de Putin, el seu portaveu, Dimitri Peskov. "Evidentment, això no ha passat mai abans en la història. Actuarem en funció d'això", va afegir. De moment, el Kremlin ja ha cridat a consultes el seu ambaixador a Washington, Anatoli Antónov, amb la intenció de valorar l'estat de les relacions entre els dos països i "prevenir-ne una degradació irreversible", segons va explicar la portaveu del ministeri d'Exteriors rus, Maria Zakhàrova.

Segons el vicepresident del Senat de Rússia i president de la seva comissió d'Exteriors, Konstantin Kosatxev, aquest gest "no serà l'últim" si no arriba "una explicació o disculpa" des dels Estats Units. "Aquest tipus d'anàlisi [per part de Biden] no és admissible de la boca d'una persona del seu rang", ha afegit Kosatxev, que considera que les paraules del líder nord-americà marcaran un punt d'inflexió en les relacions entre Rússia i els Estats Units.

Malgrat tot, la secretària de premsa de la Casa Blanca, Jen Psaki, ha dit aquest dijous que Biden no es penedeix dels seus comentaris sobre Putin. Ha sigut la seva resposta a les preguntes dels periodistes sobre si el president estava preocupat pel fet que les seves declaracions poguessin afegir més tensió a unes relacions ja complicades.

stats