Publicitat
Publicitat

Colòmbia és el país amb més víctimes per mines antipersones

Myanmar i Síria són els dos únics governs que van utilitzar mines antipersones

Deu persones moren o queden ferides cada dia a causa de l'explosió d'una mina antipersona, Colòmbia va ser el país amb més víctimes mortals el 2013, ha informat aquest dijous el director de programes del Servei d'Acció de Mines de l'ONU, Paul Heslop.

En vigílies del Dia Internacional sobre la Conscienciació i l'Assistència en l'Acció del Desminatge, Heslop ha recordat en una roda de premsa que, fa 20 anys, les mines causaven la mort o ferides a una persona cada 20 minuts.

"El que hem de traslladar a l'opinió pública és que s'ha avançat moltíssim, però que hem de seguir treballant per eradicar totalment aquestes armes", ha destacat Heslop.

El 2012 i 2013 es té constància de l'ús de mines antipersona per part de dos règims: Myanmar (Birmània) i Síria.

A més, grups armats no governamentals van usar mines a l'Afganistan, Colòmbia, Myanmar, Pakistan, Síria, Tailàndia, Tunísia i Iemen.

"De fet, a Colòmbia és on es dóna el major nombre de morts a l'any per esclat de mines, (amb) 359 víctimes l'any passat", ha explicat Heslop.

El 2012, hi va haver 62 països al món que van registrar ferits o morts a causa de l'explosió d'una mina, amb 3.628 víctimes entre morts i ferits.

El responsable de l'ONU ha comentat que, "afortunadament", l'ús de les mines és rebutjat gairebé unànimement, tot i que encara queden 32 estats que no han signat i ratificat el Tractat Internacional sobre Mines Antipersona, entre ells els Estats Units, Xina, Rússia i el Pakistan.

El paper de la dona

Aquest any, la commemoració de la data se centra en el paper que les dones exerceixen a l'hora de conscienciar sobre el desminatge.

"Busquem no tant que hi hagi dones desminadoras, que hi ha moltes, sinó que s'impliquin en el procés, perquè en la majoria dels casos són elles les que més pateixen les explosions, sigui perquè són elles mateixes les víctimes, perquè ho són els seus fills o perquè han d'assumir tota la càrrega de la llar quan és el marit qui mor o queda ferit", ha exposat.

Al món, encara hi ha 59 estats i quatre àrees en disputa que tenen terrenys plantats amb mines antipersona, entre elles el Sàhara Occidental, on el 2013 l'ONU "va netejar" uns 3 milions de metres quadrats de terra i destruir 1.419 mines.

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT

EDICIÓ PAPER 10/12/2017

Consultar aquesta edició en PDF