La militància de l'SPD dóna llum verda al pacte amb Merkel

El 75,9% dels militants socialdemòcrates que han votat en una consulta interna han aprovat la coalició de govern que permetrà repetir a la cancellera

La militància del Partit Socialdemòcrata alemany (SPD) ha aprovat en una consulta vinculant un govern de coalició amb el bloc conservador d'Angela Merkel, que serà investida cancellera dimarts que ve.

Així ho ha comunicat aquest dissabte en una intervenció pública la tresorera de l'SPD, Barbara Henricks, encarregada de supervisar el recompte del referèndum entre les bases socialdemòcrates, que ha comparegut davant els mitjans de comunicació al costat de la direcció del partit a Berlín.

Dels prop de 475.000 afiliats de l'SPD, una mica més de 369.000 han participat en el procés –el que eleva la participació d'aquesta iniciativa inèdita al 77 %– i d'aquests, un aclaparador 75,9% han votat "sí " a formar un govern de coalició amb la Unió Cristianodemòcrata (CDU) de Merkel i la bavaresa Unió Socialcristiana (CSU).

Sigmar Gabriel, president de l'SPD, ha agraït el fort suport de la militància a l'aposta de la direcció de negociar amb els conservadors un govern de coalició i ha assegurat que tractarà en els pròxims quatre anys de "guanyar" al 23 % que han votat " no".

Acord tres mesos després de les eleccions

El clar resultat del referèndum aclareix el camí a la formació d'un govern de gran coalició a Alemanya en els pròxims dies, gairebé tres mesos després de les eleccions parlamentàries del passat 22 de setembre.

En aquells comicis Merkel es va quedar a les portes de la majoria absoluta, però el desastre dels seus socis tradicionals, els liberals, que van quedar fora del Bundestag (cambra baixa), el va forçar a negociar amb els partits d'esquerres , encara que només van fructificar les converses amb l'SPD.

Després de l'anunci públic del resultat de la consulta, del qual havia estat prèviament informat el bloc conservador, es preveu que els tres partits que conformaran la tercera gran coalició de la història recent d'Alemanya –i la segona encapçalada per Merkel– donin a conèixer diumenge mateix els noms dels ministres que corresponen a la seva formació.

Les especulacions periodístiques apunten que l'SPD ocuparà sis carteres, que la CDU en tindrà cinc (més la de cancellera) i que la CSU es quedarà amb tres ministeris.