Internacional 08/10/2018

49,2 milions de votants avalen el tsunami de l’extrema dreta al Brasil

L’ultra Jair Bolsonaro és el favorit a la segona volta (el dia 28), on es trobarà el lulista Fernando Haddad

Joaquim Piera
3 min
Jair Bolsonaro amb el seu fill, després de votar a Villa Militar.

São PauloL’onada conservadora iniciada al Brasil el 2013 ha acabat convertint-se en un tsunami, que ha deixat l’esquerra contra les cordes i el candidat ultra, Jair Bolsonaro, del Partit Liberal Social (PSL), a un pas d'arribar al Palácio do Planalto.

La històrica victòria d’aquest diumenge de Bolsonaro a la primera volta de les presidencials ha sorprès per la contundència i el forat obert amb el seu immediat perseguidor, Fernando Haddad, del Partit dels Treballadors (PT), amb qui tindrà un segon embat, que es presenta a priori molt desigual, diumenge 28 d’octubre.

El militar a la reserva, que fa apologia de la dictadura militar i de la tortura, que és misogin i racista, ha obtingut el suport de 49,2 milions de votants (un 46,09%) i durant l’escrutini ha estat flirtejant amb la majoria absoluta. Molt allunyat, Haddad, apadrinat per un Lula da Silva empresonat per corrupció, ha comptat amb el suport de 31,1 milions d’electors (un 29,20%).

Fidel al seu discurs agressiu i radical, Bolsonaro, en una compareixença en directe per les xarxes socials, ha assegurar que si no fos pels “problemes” del sistema electrònic de votació, ja haurien "guanyat a la primera volta”. El militar va fer una crida als seus correligionaris a mantenir-se mobilitzats.

“El Brasil és a un pas del caos, no podem fer cap més pas cap a l’esquerra. Ara ens hem d’unir tots, sota una sola bandera, sota una sola raça, perquè junts serem una gran nació i ningú no compta amb el potencial que tenim”, va assegurar el polèmic polític.

La jornada va ser de màxima felicitat per al clan Bolsonaro. Dos fills del presidenciable van obtenir resultats remarcables: Eduardo Bolsonaro va ser el diputat federal més votat a São Paulo des de la redemocratització del país, i el seu germà Flàvio va ser el senador amb més vots a Rio de Janeiro.

Haddad ja busca aliances

El Partit dels Treballadors té ara la missió, gairebé impossible, d’eixugar l’avantatge de 18,1 milions de vots de l’extrema dreta. Els comptes no surten. Però sense temps per perdre, Haddad ja ha assegurat que s’ha posat en contacte amb tres candidats d’esquerres i de centre: Ciro Gomes, del Partit Democràtic Laborista (PDT), que ha quedat tercer (amb 13,3 milions de vots i 12,47% de l’ectorat), Marina Silva, de Rede, que només ha reunit un milió de vots (el 2014 van ser 22 milions) i Guilherme Boulos, de l’extrema esquerra del PSOL, amb 616.000 vots (0,58%).

“Els resultats que hi ha hagut són molt reveladors, hi ha riscos per a la democràcia i la segona volta és una oportunitat inestimable que hem de saber aprofitar amb sobrietat”, ha remarcat Haddad. “Volem unir els demòcrates del Brasil al voltant de dos aspectes que són al davant de qualsevol interès: la sobirania nacional i la sobirania popular. Hem de construir un projecte democràtic que busqui la justícia social”, ha indicat Haddad, des d’un hotel a São Paulo. Avui dilluns visitarà l’expresident Lula, a la seu de la Policia Federal, on està empresonat, per analitzar el nou escenari electoral.

La crida d’Haddad a fer un gran front democràtic ja ha trobat la complicitat immediata de Ciro Gomes, que ha afirmat: “La meva vida és una història personal contra el feixisme”. Gomes ha mostrat un cop més el seu suport al moviment #EleNão, impulsat per col·lectius de dones a les xarxes i que es va materialitzar amb manifestacions multitudinàries ara fa una setmana contra Bolsonaro i els seus postulats masclistes i totalitaris.

stats