La compra de la pastilla de l'endemà per internet es duplica als Estats Units

Tres quartes parts de les sol·licituds provenen de dones que viuen en estats antiavortament

Milers de dones dels Estats Units recorren cada dia a internet per obtenir les pastilles de l'endemà, un anticonceptiu d'emergència a causa de l'increment d'obstacles amb què topen per accedir a avortaments lliures i segurs. Les dades les ha aportat la Fundació Aid Access al diari britànic 'The Guardian', i revelen que entre l'octubre del 2018 i el març d'aquest any fins a 21.000 dones van comprar-ne online, cosa que suposa més de 3.000 al dia, mentre que l'any anterior n'eren 1.200.

Segons l'ONG, les dades apunten que tres quartes parts de les dones sol·licitants viuen en estats amb polítiques molt restrictives quant a l'avortament o la dispensació d'aquestes píndoles anticonceptives, malgrat que des del 1973 el Tribunal Suprem tenia blindat el dret a la interrupció voluntària de l'embaràs. No obstant això, els últims anys hi ha hagut un repunt dels estats que han intentat legislar-hi en contra. L'últim ha sigut el significatiu cas d'Alabama, on 25 republicans homes i blancs han aprovat una llei que prohibeix l'avortament fins i tot en casos de violació i d'incest, i només el permet si la vida de la dona està en perill. Aquesta legislació contradiu els drets constitucionals de les dones.

El carrer a favor del dret a avortar

"La realitat sobre el terreny és molt desesperada", afirma Rebecca Gomperts, fundadora d'Aid Access al rotatiu britànic. L'ONG envia les píndoles que sol·liciten les dones a través del servei de correu postal.

EDICIÓ PAPER 16/11/2019

Consultar aquesta edició en PDF